Sałatka na ciepło z batatem, brokułą, quinoa i cieciorką (v,gf,lf)

Przepyszna sałatka na każdy posiłek dnia. Dosłownie! Możesz ją zjeść na śniadanie, obiad czy kolację. Dla chętnych można ją wzbogacić w zdrowe tłuszcze np. 1/4 awokado czy ugotowane jajko! Sałatkę można zjeść na ciepło bądź zimno. W okresie przejściowym – jesień/zima, najbardziej polecam na ciepło 🙂 Zabierz ją ze sobą do pracy! 🙂

Składniki (2 porcje)

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa
  • 1/2 batata średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do upieczenia batata)
  • 6 łyżek ugotowanej cieciorki
  • 6-8 różyczek brokuła średniej wielkości
  • 2 łyżki prażonych nasion do posypania (opcjonalnie)
  • garść posiekanej natki pietruszki do posypania (opcjonalnie)
  • 1/2 czerwonej cebuli średniej wielkości (opcjonalnie)
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, otarta skórka z 1/2 cytryny, sok z 1/2 cytryny albo limonki, 1 łyżeczka naturalnego słodzika np. miód, syrop z agawy albo inny zdrowy zamiennik

Sposób przygotowania

Aby zaserwować sałatkę na ciepło należy przygotować produkty w takiej kolejności: sos, posiekana natka pietruszki i prażone nasiona, batat, quinoa, brokuł, cieciorka (już gotowa ze słoika) szpinak, cebula.

  1. Składniki na sos łączymy energicznie i zostawiamy.
  2. Nasiona prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
  3. Siekamy natkę pietruszki.
  4. Batat obieramy i kroimy w słupki. Następnie natłuszczamy oliwą i pieczemy w piekarniku ok.15-20min. (180C, termoobieg).
  5. Kaszę quinoa gotujemy według wskazówek. Odcedzamy dokładnie.
  6. Brokuły gotujemy na parze, ewentualnie pieczemy bądź gotujemy w wodzie.
  7. Jeżeli używasz suchej cieciorki to gotujemy według instrukcji. Jeżeli ze słoika możesz ją delikatnie „podgrzać” razem z brokułą na parze albo lekko wymieszać z oliwą i podpiec na blaszce w piekarniku – dosłownie 5-7min. 🙂
  8. Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przerzucamy do głebokiej miski/talerza.
  9. Jeżeli używasz cebuli to kroimy ją w cienkie piórka.
  10. Następnie przekładamy wszystko na głęboki talerz, polewamy sosem, posypujemy prażonymi nasionami i natką pietruszki. Na zdrowie! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *