
Przepyszna sałatka na każdy posiłek dnia. Dosłownie! Możesz ją zjeść na śniadanie, obiad czy kolację. Dla chętnych można ją wzbogacić w zdrowe tłuszcze np. 1/4 awokado czy ugotowane jajko! Sałatkę można zjeść na ciepło bądź zimno. W okresie przejściowym – jesień/zima, najbardziej polecam na ciepło 🙂 Zabierz ją ze sobą do pracy! 🙂

Składniki (2 porcje)
- 2 garści świeżego szpinaku
- 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa
- 1/2 batata średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do upieczenia batata)
- 6 łyżek ugotowanej cieciorki
- 6-8 różyczek brokuła średniej wielkości
- 2 łyżki prażonych nasion do posypania (opcjonalnie)
- garść posiekanej natki pietruszki do posypania (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej cebuli średniej wielkości (opcjonalnie)
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, otarta skórka z 1/2 cytryny, sok z 1/2 cytryny albo limonki, 1 łyżeczka naturalnego słodzika np. miód, syrop z agawy albo inny zdrowy zamiennik
Sposób przygotowania
Aby zaserwować sałatkę na ciepło należy przygotować produkty w takiej kolejności: sos, posiekana natka pietruszki i prażone nasiona, batat, quinoa, brokuł, cieciorka (już gotowa ze słoika) szpinak, cebula.
- Składniki na sos łączymy energicznie i zostawiamy.
- Nasiona prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
- Siekamy natkę pietruszki.
- Batat obieramy i kroimy w słupki. Następnie natłuszczamy oliwą i pieczemy w piekarniku ok.15-20min. (180C, termoobieg).
- Kaszę quinoa gotujemy według wskazówek. Odcedzamy dokładnie.
- Brokuły gotujemy na parze, ewentualnie pieczemy bądź gotujemy w wodzie.
- Jeżeli używasz suchej cieciorki to gotujemy według instrukcji. Jeżeli ze słoika możesz ją delikatnie „podgrzać” razem z brokułą na parze albo lekko wymieszać z oliwą i podpiec na blaszce w piekarniku – dosłownie 5-7min. 🙂
- Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przerzucamy do głebokiej miski/talerza.
- Jeżeli używasz cebuli to kroimy ją w cienkie piórka.
- Następnie przekładamy wszystko na głęboki talerz, polewamy sosem, posypujemy prażonymi nasionami i natką pietruszki. Na zdrowie! 🙂
