Sałatka śledziowa z kiszonym burakiem

Pyszna i zdrowa sałatka śledziowa z kiszonym burakiem. Nie tylko od święta! Sałatka bez laktozy i bez glutenu na bazie jogurtu kokosowego (nie czuć kokosa!). Nie martw się 😉

Sałatka śledziowa z kiszonym burakiem

  • 2 słoiki dobrej jakości śledzi wiejskich w oleju (1 słoik ok.600g)*
  • 1 większe jabłko (kwaśno-słodkie)
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 4 połówki kiszonych buraków średniej wielkości 
  • 2 pęczki koperku 
  • **2 białka ugotowanych jajek 

Dressing 

  • 2 jogurty kokosowe (ok.160g) 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy 
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżeczka musztardy francuskiej
  • **2 żółtka ugotowanych jajek  

*Wybierz śledzie z dobrego źródła! To bardzo ważne aby sałatka była smaczna. 😉 

**Możesz dorzucić 2 jajka ugotowane na twardo. Ja osobiście nie dodaje aby sałatka była lżejsza.

Sposób przygotowania : 

  1. Śledzie (bez cebuli) kroimy w paski o średniej grubości. Wrzucamy do miski.
  2. Jabłko i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do śledzi. 
  3. Jeżeli używasz jajek to ugotowane białka kroimy w kostkę a ugotowane żółtka odkładamy do osobnego pojemnika.
  4. Pęczek koperku dokładnie myjemy a następnie siekamy i wrzucamy do miski. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy.
  5. Przygotowanie dressingu: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (zamiast jogurtu kokosowego możesz dać jogurt grecki bez laktozy). Jeżeli dodajesz jajka to dorzucamy samo żółtko do sosu, wpierw dokładnie rozdrabiamy żółtko i mieszamy na jednolitą masę (bez grudek).
  6. Wymieszaną sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy całość. 
  7. Odstawiamy do lodówki na min. 12h. 
  8. Mieszamy przed podaniem oraz dekorujemy świeżym koperkiem. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *