Pyszna i zdrowa sałatka śledziowa z kiszonym burakiem. Nie tylko od święta! Sałatka bez laktozy i bez glutenu na bazie jogurtu kokosowego (nie czuć kokosa!). Nie martw się 😉
Sałatka śledziowa z kiszonym burakiem
- 2 słoiki dobrej jakości śledzi wiejskich w oleju (1 słoik ok.600g)*
- 1 większe jabłko (kwaśno-słodkie)
- 3 ogórki kiszone średniej wielkości
- 4 połówki kiszonych buraków średniej wielkości
- 2 pęczki koperku
- **2 białka ugotowanych jajek
Dressing
- 2 jogurty kokosowe (ok.160g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczka musztardy francuskiej
- **2 żółtka ugotowanych jajek
*Wybierz śledzie z dobrego źródła! To bardzo ważne aby sałatka była smaczna. 😉
**Możesz dorzucić 2 jajka ugotowane na twardo. Ja osobiście nie dodaje aby sałatka była lżejsza.
Sposób przygotowania :
- Śledzie (bez cebuli) kroimy w paski o średniej grubości. Wrzucamy do miski.
- Jabłko i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do śledzi.
- Jeżeli używasz jajek to ugotowane białka kroimy w kostkę a ugotowane żółtka odkładamy do osobnego pojemnika.
- Pęczek koperku dokładnie myjemy a następnie siekamy i wrzucamy do miski. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy.
- Przygotowanie dressingu: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (zamiast jogurtu kokosowego możesz dać jogurt grecki bez laktozy). Jeżeli dodajesz jajka to dorzucamy samo żółtko do sosu, wpierw dokładnie rozdrabiamy żółtko i mieszamy na jednolitą masę (bez grudek).
- Wymieszaną sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy całość.
- Odstawiamy do lodówki na min. 12h.
- Mieszamy przed podaniem oraz dekorujemy świeżym koperkiem.
Znajdź mnie na:
(Visited 120 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz