To ostatnio moja ulubiona sałatka w domu! W sumie nie tylko moja 🙂 Jest mega treściwa i bardzo smakowita. Tofu delikatnie pikantne a zarazem bardzo aromatyczne a to wszystko z mocnym akcentem domowego pesto. Sałatka idealna jako samodzielny posiłek bądź dodatek np.do roślinnego kotleta 🙂
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (najlepiej bio)
- 1/2 szklanki suchej quinoa
- 1 mała marchewka
- 1/2 świeżego ogórka
- 2 łyżki dobrej jakości suszonych/podsuszanych pomidorów w oliwie
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/2 czerwonej cebuli
- sos do marynaty tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu z daktyli bądź agawy, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach lekko rozdrobnionych w moździerzu
- sos do sałatki: 4 łyżki domowego pesto (przepis >>), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka miodu/syropu z agawy
Sposób przygotowania
- Gotujemy quinoa – najlepiej dzień wcześniej albo rano i pozostawiamy na durszlaku aby ociekła z wody 🙂
- Składniki na marynatę do tofu łączymy w misce i zostawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C termoobieg.
- Tofu kroimy na kształt kotek domina 🙂 a następnie każdą kostkę maczamy w marynacie i kładziemy na blachę do pieczenia. Ostatek marynaty wylewamy na tofu.
- Pieczemy ok.20min.
- W międzyczasie szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
- Kroimy warzywa: cebulę w grubszą kostkę, suszone pomidory na pół, ogórek w grubą kostkę oraz marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Następnie wszystkie składniki na sos do sałatki łączymy i pozostawiamy.
- Wrzucamy pokrojone warzywa do dużej miski i polewamy sosem. Jemy na świeżo 🙂 Sałatkę można zapakować na wynos do pracy ale polecam sos oddzielnie.
Znajdź mnie na:
(Visited 65 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz