Sałatka z quinoa, warzywami i tofu w pieprznym sosie (v,gf,lf)

To ostatnio moja ulubiona sałatka w domu! W sumie nie tylko moja 🙂 Jest mega treściwa i bardzo smakowita. Tofu delikatnie pikantne a zarazem bardzo aromatyczne a to wszystko z mocnym akcentem domowego pesto. Sałatka idealna jako samodzielny posiłek bądź dodatek np.do roślinnego kotleta 🙂

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (najlepiej bio)
  • 1/2 szklanki suchej quinoa
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 2 łyżki dobrej jakości suszonych/podsuszanych pomidorów w oliwie
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sos do marynaty tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu z daktyli bądź agawy, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach lekko rozdrobnionych w moździerzu
  • sos do sałatki: 4 łyżki domowego pesto (przepis >>), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka miodu/syropu z agawy

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy quinoa – najlepiej dzień wcześniej albo rano i pozostawiamy na durszlaku aby ociekła z wody 🙂
  2. Składniki na marynatę do tofu łączymy w misce i zostawiamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180C termoobieg.
  4. Tofu kroimy na kształt kotek domina 🙂 a następnie każdą kostkę maczamy w marynacie i kładziemy na blachę do pieczenia. Ostatek marynaty wylewamy na tofu.
  5. Pieczemy ok.20min.
  6. W międzyczasie szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
  7. Kroimy warzywa: cebulę w grubszą kostkę, suszone pomidory na pół, ogórek w grubą kostkę oraz marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  8. Następnie wszystkie składniki na sos do sałatki łączymy i pozostawiamy.
  9. Wrzucamy pokrojone warzywa do dużej miski i polewamy sosem. Jemy na świeżo 🙂 Sałatkę można zapakować na wynos do pracy ale polecam sos oddzielnie.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *