Tropikalna sałatka z ryżem, ananasem i tofu (v,gf,lf)

Przepyszna sałatka z tofu, świeżym ananasem, marchewką oraz brązowym ryżem. Posypana prażonymi orzechami nerkowca oraz kiełkami słonecznika. Możesz ją podać w efektowny sposób 🙂 Idealna do „podziału” na kolację z przyjaciółmi.

Składniki

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • Miąższ z 1 ananasa (bez łodygi)
  • 1 kostka tofu naturalnego (bio)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 garść kiełków ze słonecznika (do podania)
  • 2 garści prażonych orzechów nerkowca (do podania)
  • Sos: 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej jasnego), 100ml wody, 1 łyżeczka pasty miso (najlepiej jasnej), 1 łyżka syropu z agawy, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy ryż do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
  2. Tofu kroimy w grube kostki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy z każdej strony. Przekładamy do miseczki.
  4. W międzyczasie kroimy marchewkę w cienkie plasterki a cebulę w drobną kosteczkę. Ananasa kroimy na pół a następnie wydrążamy nożem delikatnie środek tak aby nie naruszyć skórki. Jeżeli nie zależy Ci aby podać sałatkę w skórce ananasa to wystarczy go obrać i pokroić w kostkę.
  5. Wszystkie składniki na sos energicznie łączymy i zostawiamy.
  6. Na patelnie wrzucamy kolejną 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną marchewkę oraz cebule. Delikatnie dusimy ok.3min.
  7. Następnie wrzucamy na patelnie: ugotowany ryż i sos. Gotujemy ok.5 min. Dodajemy tofu oraz ananasa (z sokiem). Mieszamy i gotujemy kolejne 2-3min.
  8. Podajemy z prażonymi orzechami nerkowca i kiełkami słonecznika.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *