Przepyszna sałatka z tofu, świeżym ananasem, marchewką oraz brązowym ryżem. Posypana prażonymi orzechami nerkowca oraz kiełkami słonecznika. Możesz ją podać w efektowny sposób 🙂 Idealna do „podziału” na kolację z przyjaciółmi.
Składniki
- 1 szklanka brązowego ryżu
- Miąższ z 1 ananasa (bez łodygi)
- 1 kostka tofu naturalnego (bio)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli białej
- 1 garść kiełków ze słonecznika (do podania)
- 2 garści prażonych orzechów nerkowca (do podania)
- Sos: 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej jasnego), 100ml wody, 1 łyżeczka pasty miso (najlepiej jasnej), 1 łyżka syropu z agawy, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sposób przygotowania
- Gotujemy ryż do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
- Tofu kroimy w grube kostki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy z każdej strony. Przekładamy do miseczki.
- W międzyczasie kroimy marchewkę w cienkie plasterki a cebulę w drobną kosteczkę. Ananasa kroimy na pół a następnie wydrążamy nożem delikatnie środek tak aby nie naruszyć skórki. Jeżeli nie zależy Ci aby podać sałatkę w skórce ananasa to wystarczy go obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki na sos energicznie łączymy i zostawiamy.
- Na patelnie wrzucamy kolejną 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną marchewkę oraz cebule. Delikatnie dusimy ok.3min.
- Następnie wrzucamy na patelnie: ugotowany ryż i sos. Gotujemy ok.5 min. Dodajemy tofu oraz ananasa (z sokiem). Mieszamy i gotujemy kolejne 2-3min.
- Podajemy z prażonymi orzechami nerkowca i kiełkami słonecznika.
Znajdź mnie na:
(Visited 92 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz