Sezamowa quinoa z cieciorką, dynią oraz nerkowcem (v,gf,lf)

Danie dla miłośników sezamu! Bardzo syte, idealne na każdą porę dnia! Sprawdzi się również na śniadanie 🙂 Możesz go przyrządzić w myśle ZERO WASTE czyli podać sezamową quinoa’e z warzywami które posiadasz już w lodówce (i chcesz zjeść!). Pamiętaj tylko aby wybrać 2 rodzaje – dla lepszego trawienia 🙂

Składniki

  • 1 szklanka surowej dyni albo batata
  • 1 pęczek świeżej natki z pietruszki 
  • 8 łyżek suchej quinoa 
  • 1 garść orzechów nerkowca 
  • 6-8 łyżek ugotowanej cieciorki (najlepiej domowej, ugotuj według przepisu >>) – możesz wymienić na mrożony zielony groszek
  • 1 łyżeczka oliwy albo masła wegańskiego / klarowanego (ghee)

Sos sezamowy

  • niecała 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku (dla poprawy trawienia strączków 😉
  • 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Cieciorkę gotujemy według instrukcji albo korzystamy z kupnej (najlepiej w szklanych słoikach)
  2. Gotujemy quinoa według instrukcji
  3. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Odstawiamy. 
  4. Siekamy drobno natkę pietruszki. 
  5. Wszystkie składniki na sos łączymy i energicznie mieszamy do połączenia się składników. 
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy surową dynie. Chwilę podsmażamy. Wlewamy sos i gotujemy ok. 5min. na małym ogniu. 
  7. Następnie na patelnie, do całości wrzucamy ugotowaną quinoa, cieciorkę i mieszamy.
  8. Podajemy na ciepło, posypane prażonymi orzechami nerkowca i natką pietruszki. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *