Danie dla miłośników sezamu! Bardzo syte, idealne na każdą porę dnia! Sprawdzi się również na śniadanie 🙂 Możesz go przyrządzić w myśle ZERO WASTE czyli podać sezamową quinoa’e z warzywami które posiadasz już w lodówce (i chcesz zjeść!). Pamiętaj tylko aby wybrać 2 rodzaje – dla lepszego trawienia 🙂
Składniki
- 1 szklanka surowej dyni albo batata
- 1 pęczek świeżej natki z pietruszki
- 8 łyżek suchej quinoa
- 1 garść orzechów nerkowca
- 6-8 łyżek ugotowanej cieciorki (najlepiej domowej, ugotuj według przepisu >>) – możesz wymienić na mrożony zielony groszek
- 1 łyżeczka oliwy albo masła wegańskiego / klarowanego (ghee)
Sos sezamowy
- niecała 1 szklanka wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty tahini
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku (dla poprawy trawienia strączków 😉
- 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cieciorkę gotujemy według instrukcji albo korzystamy z kupnej (najlepiej w szklanych słoikach)
- Gotujemy quinoa według instrukcji
- Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Odstawiamy.
- Siekamy drobno natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki na sos łączymy i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy surową dynie. Chwilę podsmażamy. Wlewamy sos i gotujemy ok. 5min. na małym ogniu.
- Następnie na patelnie, do całości wrzucamy ugotowaną quinoa, cieciorkę i mieszamy.
- Podajemy na ciepło, posypane prażonymi orzechami nerkowca i natką pietruszki.
Znajdź mnie na:
(Visited 30 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz