Najlepsze sezonowe smoothie w okresie letnim! Orzeźwiające, smaczne i sycące. To idealna propozycja na szybkie i zdrowie śniadanie albo przekąskę (polecam spożyć do godz.16.00).
Składniki (2 porcje)
- 1 szklanka świeżych łodyg z botwinki
- 1½ szklanki świeżych/mrożonych truskawek
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka siemię lniane/nasiona chia bio
- 1 łyżka masła kokosowego/migdałowego
- 300 – 350 ml wody niegazowanej albo kokosowej
- 7 suszonych daktyli*
- 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia maca**
- 2 łyżki wegańskiego białka***
Sposób przygotowania
- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok.15min. Odsączamy wodę.
- Świeże truskawki oraz łodygi botwinki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10min. Płuczemy.
- Łodygi botwinki kroimy na cienkie paski.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy. Jeżeli używasz mrożonych truskawek to nie trzeba je rozmrażać. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Dodatkowo do smoothie polecam dodawać L-glutamine w proszku (która jest aminokwasem budującym białka). Dlaczego warto? 👇🏼
- wspomaga pracę układu pokarmowego (stanowi składnik naprawczy i odżywczy dla jelit)
- jest neuroprzekaźnikiem czyli wspiera pracę mózgu,
- usprawnia metabolizm,
- zwiększa koncentrację,
- pomaga wyregulować poziom cukru we krwi,
- wpływa na poprawę wydolności przy ćwiczeniach wytrzymałościowych (idealna dla sportowców).
*Suszone daktyle możesz wymienić na 2-3 szt. świeżych daktyli. Należy pamiętać aby wyciągnąć pestkę.
**Sproszkowany korzeń maca – doceniono głównie ze względu na jego bogaty skład i właściwości. Zauważono, że korzystnie wspiera układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na zdrowie. M.in. wzmacnia krążenie krwi w mózgu, energetyzuję, pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej, chroni kości i stawy oraz przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej w organizmie. Uważany jest jako naturalny afrodyzjak czyli wspomaga sprawność seksualną Zawiera duże ilości witamin np. A, B1, B2, B6, C oraz cenne minerały: cynk, miedź, żelazo czy wapń.
***Polecam na pierwszy raz wegańskie białko ryżowe – jest najdelikatniejsze. Zamiast białka możesz dołożyć: płatki jaglane/płatki ryżowe/owsiane błyskawiczne /owsiane bezglutenowe.