Smoothie botwinkowo-truskawkowe

Najlepsze sezonowe smoothie w okresie letnim! Orzeźwiające, smaczne i sycące. To idealna propozycja na szybkie i zdrowie śniadanie albo przekąskę (polecam spożyć do godz.16.00).

Składniki (2 porcje)

  • 1 szklanka świeżych łodyg z botwinki
  • 1½  szklanki świeżych/mrożonych truskawek 
  • ½  łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 1 łyżka siemię lniane/nasiona chia bio 
  • 1 łyżka masła kokosowego/migdałowego
  • 300 – 350 ml wody niegazowanej albo kokosowej
  • 7 suszonych daktyli*
  • 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia maca**
  • 2 łyżki wegańskiego białka***

Sposób przygotowania

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok.15min. Odsączamy wodę. 
  2. Świeże truskawki oraz łodygi botwinki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10min. Płuczemy. 
  3. Łodygi botwinki kroimy na cienkie paski. 
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy. Jeżeli używasz mrożonych truskawek to nie trzeba je rozmrażać. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Dodatkowo do smoothie polecam dodawać L-glutamine w proszku (która jest aminokwasem budującym białka). Dlaczego warto? 👇🏼

  • wspomaga pracę układu pokarmowego (stanowi składnik naprawczy i odżywczy dla jelit)
  • jest neuroprzekaźnikiem czyli wspiera pracę mózgu, 
  • usprawnia metabolizm,
  • zwiększa koncentrację,
  • pomaga wyregulować poziom cukru we krwi,
  • wpływa na poprawę wydolności przy ćwiczeniach wytrzymałościowych (idealna dla sportowców).

*Suszone daktyle możesz wymienić na 2-3 szt. świeżych daktyli. Należy pamiętać aby wyciągnąć pestkę.

**Sproszkowany korzeń maca – doceniono głównie ze względu na jego bogaty skład i właściwości. Zauważono, że korzystnie wspiera układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na zdrowie. M.in. wzmacnia krążenie krwi w mózgu, energetyzuję, pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej, chroni kości i stawy oraz przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej w organizmie. Uważany jest jako naturalny afrodyzjak czyli wspomaga sprawność seksualną  Zawiera duże ilości witamin np. A, B1, B2, B6, C oraz cenne minerały: cynk, miedź, żelazo czy wapń.

***Polecam na pierwszy raz wegańskie białko ryżowe – jest najdelikatniejsze. Zamiast białka możesz dołożyć: płatki jaglane/płatki ryżowe/owsiane błyskawiczne /owsiane bezglutenowe.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *