Smoothie bowl mango

Propozycja na orzeźwiające śniadanie dla osób które uwielbiają słodkie i owocowe posiłki na dobry początek dnia. Dzisiejsza moja propozycja to smoothie bowl z mango. Kiedy byłam na wyspie Bali zajadałam się takimi bez przerwy. Niestety jest potężna różnica między owocami które tam były: soczyste i pełne słońca a które są u nas dostępne… 😉 Jedno jest pewne: pyszniejszego mango nigdy nie jadłam 😉

Smoothie bowl jest świetną opcją do „przemycenia” czegoś co niekoniecznie lubią Twoje dzieciaki, a co jest bardzo zdrowe i potrzebne do prawidłowego ich rozwoju. 😉

Składniki (2 porcje)

  • 300g – 1 paczka mrożonego mango*
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 1 duża garść świeżej mięty 
  • 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (albo innych)** 
  • 1 łyżka ziarna siemienia lnianego 
  • 3-5 suszonych daktyli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie) ***
  • do dekoracji (co masz i lubisz!) np. łuskane nasiona konopi, świeże mango/ truskawki, ziarno siemię lnianego, orzechy, domowa granola >> itd.

Sposób przygotowania

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą na min. 10min. Odcedzamy wodę. 
  2. Mrożone mango wyciągamy ok.10min przed przygotowaniem. 
  3. Jeżeli posiadamy blender o wysokiej mocy mielenia to wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i mielimy na gładką masę. Jeżeli Twój blender nie jest zbyt mocny to najpierw mielimy: płatki owsiane i siemię lniane a następnie wrzucamy resztę składników i blendujemy na gładką masę. 
  4. Na suchej patelni prażymy orzechy.
  5. Przelewamy masę do miseczki i dekorujemy ulubionymi dodatkami. 

Pamiętajmy aby łączyć ze sobą max. 2 owoce zatem skoro mamy mango w masie to zdecydujmy się na świeże mango albo jeden inny owoc. 

*Jeżeli korzystasz ze świeżego mango (2 szt. średniej wielkości) to zamiast napoju roślinnego dodaj roślinny jogurt albo jogurt naturalny. 

**Użyj płatków zbożowych jakie lubisz. Najlepiej kupić w całym ziarnie. 

***Korzeń maca doceniono głównie ze względu na jego bogaty skład i właściwości. Zauważono, że korzystnie wspiera układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na zdrowie. M.in. wzmacnia krążenie krwi w mózgu, energetyzuję, pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej, chroni kości i stawy oraz przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej w organizmie. Uważany jest jako naturalny afrodyzjak czyli wspomaga sprawność seksualną 😉 Zawiera duże ilości witamin np. A, B1, B2, B6, C oraz cenne minerały: cynk, miedź, żelazo czy wapń.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *