Smoothie bowl rabarbar

Bezglutenowy smoothie bowl o smaku rabarbaru na bazie jogurtu kokosowego (może być również naturalny). Jeden z moich ulubiony! Warto wykorzystać sezon na rabarbar i przygotować przepyszną konfiturę >> którą zawsze możesz wykorzystać w późniejszym terminie. 🙂

Składniki (2 porcję)

  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 8 łyżek napoju roślinnego / mleka 
  • 3 liście kaffiru (opcjonalnie) 
  • 4 łyżki konfitury z rabarbaru (przepis >>)
  • 1 banan średniej wielkości 
  • 10-15 suszonych daktyli (4-6 świeżych daktyli)
  • 1 łyżka nasion chia (bio)* / siemię lnianę 
  • 400 ml jogurtu  kokosowego / naturalnego 
  • 4 łyżki płatków migdałowych (do posypania)

Sposób przygotowania

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na ok.10min. Jeżeli używasz świeżych daktyli to należy je dokładnie umyć i wyciągnąć pestki ze środka.
  2. Kasze jaglaną dokładnie płuczemy do uzyskania klarownej wody. Gotuję z napojem roślinnym oraz liśćmi kaffiru do miękkości (ok.5min). Następnie liście wyrzucamy. 
  3. Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy: jogurt, obrany banan, konfiturę z rabarbaru, ugotowaną kaszę jaglaną, nasiona chia oraz daktyle. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania aksamitnej masy.
  4. Prażymy płatki migdałów na suchej patelni.
  5. Dekorujemy bananem, nasionami chia, konfiturą z rabarbaru i płatkami migdałowymi.

Złota zasada każdego SMOOTHIE BOWL’a: dekorujemy go zawsze tym z czego został przygotowany. Ewentualnie możesz dodać dodatkowo 1 owoc do dekoracji (ale pamiętaj aby w sumie nie przekraczać połączenia dwóch owoców w jednym daniu – Twoje jelita Ci za to podziękują) 🙂

Polecam nasiona chia z ekologicznego źródła (BIO) gdyż nie posiadają intensywnego  zapachu… Jest to dziwne zjawisko 😉 ale nie jednokrotnie spotkałam się z tym, że zwykłe nasiona chia (nie BIO) po prostu pachną nieświeżo i sam zapach powoduję niechęć do jedzenia.  

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *