
Bezglutenowy smoothie bowl o smaku rabarbaru na bazie jogurtu kokosowego (może być również naturalny). Jeden z moich ulubiony! Warto wykorzystać sezon na rabarbar i przygotować przepyszną konfiturę >> którą zawsze możesz wykorzystać w późniejszym terminie. 🙂

Składniki (2 porcję)
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 8 łyżek napoju roślinnego / mleka
- 3 liście kaffiru (opcjonalnie)
- 4 łyżki konfitury z rabarbaru (przepis >>)
- 1 banan średniej wielkości
- 10-15 suszonych daktyli (4-6 świeżych daktyli)
- 1 łyżka nasion chia (bio)* / siemię lnianę
- 400 ml jogurtu kokosowego / naturalnego
- 4 łyżki płatków migdałowych (do posypania)
Sposób przygotowania
- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na ok.10min. Jeżeli używasz świeżych daktyli to należy je dokładnie umyć i wyciągnąć pestki ze środka.
- Kasze jaglaną dokładnie płuczemy do uzyskania klarownej wody. Gotuję z napojem roślinnym oraz liśćmi kaffiru do miękkości (ok.5min). Następnie liście wyrzucamy.
- Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy: jogurt, obrany banan, konfiturę z rabarbaru, ugotowaną kaszę jaglaną, nasiona chia oraz daktyle. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania aksamitnej masy.
- Prażymy płatki migdałów na suchej patelni.
- Dekorujemy bananem, nasionami chia, konfiturą z rabarbaru i płatkami migdałowymi.
Złota zasada każdego SMOOTHIE BOWL’a: dekorujemy go zawsze tym z czego został przygotowany. Ewentualnie możesz dodać dodatkowo 1 owoc do dekoracji (ale pamiętaj aby w sumie nie przekraczać połączenia dwóch owoców w jednym daniu – Twoje jelita Ci za to podziękują) 🙂
Polecam nasiona chia z ekologicznego źródła (BIO) gdyż nie posiadają intensywnego zapachu… Jest to dziwne zjawisko 😉 ale nie jednokrotnie spotkałam się z tym, że zwykłe nasiona chia (nie BIO) po prostu pachną nieświeżo i sam zapach powoduję niechęć do jedzenia.