Smoothie bowl szpinak (v,sf, lf)

Zielony smoothie bowl tzw. „shrekowy” 😉 na bazie szpinaku, awokado oraz banana. Szczerze to mój ulubiony smoothie bowl ze wszystkich! Danie jest dobrym pomysłem na pierwsze bądź drugie śniadanie! Pamiętaj aby owoce najlepiej spożywać do godz. 16.00 🙂 Polecam taką zdrową formę śniadania 🙂

Składniki (2 porcje)

  • Dwie garści świeżego szpinaku 
  • 1 dojrzały banan 
  • ½ awokado 
  • 3-5 łyżek płatków jaglanych/owsianych  albo ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka siemię lnianego (albo nasion chia bio)
  • Ok.160-200ml jogurtu kokosowego (albo naturalnego) 
  • Do dekoracji: kiwi, ½ banana, 1 łyżeczka siemię lnianego, 1 garść ulubionych orzechów (na 1 porcję) 

Sposób przygotowania

  1. Szpinak moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżeczek przez 5min. (dlaczego? przeczytaj >> )
  2. Banan i awokado obieramy.
  3. Na suchej patelni blanszujemy orzechy na złocisty kolor.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jogurt aby uzyskać ulubioną konsystencję. 
  5. Rozlewamy do misek i dekorujemy. 
  6. Złota zasada każdego SMOOTHIE BOWL’a: dekorujemy go zawsze tym z czego został przygotowany. 🙂


Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *