
Zielony smoothie bowl tzw. „shrekowy” 😉 na bazie szpinaku, awokado oraz banana. Szczerze to mój ulubiony smoothie bowl ze wszystkich! Danie jest dobrym pomysłem na pierwsze bądź drugie śniadanie! Pamiętaj aby owoce najlepiej spożywać do godz. 16.00 🙂 Polecam taką zdrową formę śniadania 🙂

Składniki (2 porcje)
- Dwie garści świeżego szpinaku
- 1 dojrzały banan
- ½ awokado
- 3-5 łyżek płatków jaglanych/owsianych albo ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka siemię lnianego (albo nasion chia bio)
- Ok.160-200ml jogurtu kokosowego (albo naturalnego)
- Do dekoracji: kiwi, ½ banana, 1 łyżeczka siemię lnianego, 1 garść ulubionych orzechów (na 1 porcję)
Sposób przygotowania
- Szpinak moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżeczek przez 5min. (dlaczego? przeczytaj >> )
- Banan i awokado obieramy.
- Na suchej patelni blanszujemy orzechy na złocisty kolor.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jogurt aby uzyskać ulubioną konsystencję.
- Rozlewamy do misek i dekorujemy.
- Złota zasada każdego SMOOTHIE BOWL’a: dekorujemy go zawsze tym z czego został przygotowany. 🙂