To najprostsze spaghetti jakie można przyrządzić. Do sosu potrzebujesz dosłownie 4 składników 🙂 Dla wszystkich fanów pasty miso i nie tylko. Jeżeli do tej pory nie próbowaliście miso to koniecznie nadszedł ten czas! To świetna propozycja na szybki obiad – max. 15min 🙂
Składniki
- 2 łyżki jasnej pasty miso (najlepiej z brązowego ryżu)
- makaron spaghetti bez glutenu (bądź pszenny bio albo inny jaki lubisz)
- 2 chochelki wody z gotującego się makaronu
- 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wegańskiego parmezanu / zwykłego parmezanu bądź 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- można dorzucić do tego jako dodatek: rozmrożony zielony groszek, zblanszowane szparagi itp.
- świeży pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło a następnie dodajemy pastę miso. Doprowadzamy do momentu aż pasta się rozpłynie.
- Następnie na patelnie dodajemy wodę z makaronu i doprowadzamy do połączenia się składników.
- Odlewamy 3 łyżki z patelni i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia i wlewamy na patelnie. Lekko podgrzewamy a następnie wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.
- Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem, posypany parmezanem bądź z dodatkami np. rozmrożony i lekko podgotowany groszek zielony bądź zblanszowane szparagi. Koniecznie podajemy porcję makaronu ze świeżą sałatką (może być jedna z moich ulubionych >>) 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 134 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz