Spaghetti z sosem wegelońskim (v,lf,gf)

Bezglutenowe spaghetti z sosem wegelońskim. Dla smakoszy makaronów może to być ciekawe doświadczenie kulinarne. Delikatne i dobrze przyprawione bezmięsne danie które osobiście uwielbiam! Dodatkowo jest to świetna propozycja posiłku dla dzieci.

Krótka historia o mnie: gdyby ktoś zapytał mnie jakie jest moje ulubione danie na świecie to zdecydowanie powiedziałabym SPAGHETTI! Najlepsze jadałam od mojego taty. Nikt nigdy nie zaserwował mi równie pysznego, aromatycznego i po prostu z serca dania. Mój tato był w tym mistrzem! Dzięki niemu pokochałam spaghetti, ten aromat (i odkryłam w sobie pasję gotowania)! Nadszedł ten dzień kiedy przeszłam na wegetarianizm i najbardziej na świecie brakowało mi pysznego makaronu. Znalazłam alternatywę którą uwielbiam i choć nie jest, aż tak pyszna jak danie prosto z serca od taty to jednak bardzo go lubię i polecam wszystkim spaghetti-żercom (nie tylko wegetariańskim)!

Składniki SOS WEGELOŃSKI (4 porcje)

  • 1 duża marchewka* 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych 
  • 1 i 1/2 szklanki (ok. 350ml) passaty z pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowy
  • suszone zioła:  1 łyżeczka: oregano, majeranek, czosnek niedźwiedzi, ½ łyżeczki suszonej papryki słodkiej, bazylii; szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki/bazylia, wegański parmezan – do posypania
  • makaron bezglutenowy** 

Sposób przygotowania 

  1. Marchew moczymy w wodzie z sodą (przez 3-4min.). Następnie dokładnie płuczemy i odcinamy końcówki.
  2. Czosnek obieramy. Do blendera wrzucamy czosnek oraz marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Szatkujemy drobno (na małe kwadraciki, nie za drobno). Polecam mocno kontrolować ten etap przygotowania. 
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni/w garnku. Wsypujemy marchew z czosnkiem i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, passate z pomidorów, koncentrat, wodę, cukier i zioła. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-25 min. a nawet troszkę dłużej. Mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypalił. Po gotowaniu dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. W oddzielnym garnku gotujemy makaron.*** (mój sekret pysznego makaronu poniżej)
  5. Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki, świeżą bazylią bądź wegańskim parmezanem. 

*Zamiast marchewki możesz dodać wegańskie mielone. Znajdziesz je w sklepie ze zdrową żywnością. Jeżeli zdecydujesz się na mięso to wybieraj wyłącznie z ekologicznego źródła.

** Wybierz makaron bezglutenowy jaki lubisz. Znajdziesz szeroki wybór na działach BIO/ECO, w sklepach ze zdrową żywnością albo online.

***Tutaj mój sekret jak pysznie przyrządzić makaron aby był delikatny: nie dodawaj podczas gotowania oliwy. To za dużo nie da 😉 Ugotuj makaron ale nie rozgotuj- to ważne! Następnie odcedź, nie przelewaj zimną wodą i odrazu włóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj 1 łyżkę oliwy – wymieszaj. Makaron bezglutenowy jest delikatnie mokry, pyszny i „sypki” a razem z sosem wegelońskim tworzy idealny duet 😉 Smacznego!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *