Spód jaglany do tarty (gf,lf)

Spód jaglany do tarty. Na słodko? Na słono? Sam/a wybierz na jaki dzisiaj masz ochotę. Bez glutenu i bez laktozy. Idealny do słodkich jak i słonych wypieków. Zrezygnuj z mąki pszennej i stwórz zdrowsze danie! 🙂

Składniki

  • 180g mąki jaglanej 
  • 100g masła (bez laktozy)
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki wody niegazowanej 
  • Jeżeli robisz na słodko to dodajemy: 50g cukru trzcinowego, cukier waniliowy trzcinowy 
  • Jeżeli robisz na słono to dodajemy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw np.rozmaryn, oregano, czosnek niedźwiedzi albo bazylia

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie do uzyskania zbitej kulki.
  2. Klasyczną formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Następnie wyrobionym ciastem „wyklejamy” formę (najlepiej palcami) tak aby zapełnić całą foremkę ciastem (spód i brzegi).
  4. Tak przygotowany spód do tarty wkładamy do lodówki na min. 30min. albo do zamrażalki na min.15min.
  5. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół).
  6. Wyciągamy spód do tarty, widelcem lekko nakłuwamy cały spód. Nie za dużo ani nie za blisko siebie. Kładziemy na wierzch arkusz sreberka i na to wysypujemy kulki ceramiczne albo suchą fasolę jaś/ziarna cieciorki. Pieczemy z takim obciążeniem na środkowej półce przez 15min.
  7. Następnie wyciągamy spód i ściągamy obciążenie wraz ze sreberkiem (nie wyrzucamy!włóż do folii i wykorzystaj następnym razem!:) ) i pieczemy kolejne 10-15min (program termoobieg) aż tarta będzie lekko zarumieniona.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *