Wybitny pieczony stek z bakłażana! Przetestowałam przepis Gordona Ramsay’a i osobiście uważam, że jest genialny! Troszkę go zmodyfikowałam i proszę… Bakłażan w innej, lepszej odsłonie! Wiem, że może macie z nim złe skojarzenia: gorzki i bez smaku ale w tej formie jest naprawdę pyszny, aromatyczny (tak, wiem ciężko w to uwierzyć). Na ostatnim etapie (ostatnie pieczenie) możecie go wrzucić na grilla! O to dopiero będzie niespodzianka! 🙂
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 3 duże łyżki sosu BBQ (można zrobić domowy, przepis znajdziesz tutaj>>)
- Przyprawy: 1 łyżka wędzonej papryki słodkie, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka rozmarynu, 1/2 łyżeczki suszonego mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chili
Zielona chrupiąca sałatka
- 2 garści rukoli albo szpinaku
- 3 łyżki świeżego granatu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Sos jogurtowy (opcjonalnie)
- 3 łyżki jogurtu kokosowego albo naturalnego
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej/świeżej mięty (opcjonalnie)
- 1 łyżka wegańskiego majonezu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik 180C (termoobieg)
- Bakłażan nacieramy 1 łyżką oliwy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego albo na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.45min. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki zostawiając „kapelusik” bakłażana.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy łączymy i mieszamy w misce.
- Nacieramy obrany bakłażan przyprawami oraz czosnkiem. Polewamy czerwonym winem. Pieczemy kolejne 30-40min.
- Wyciągamy upieczony bakłażan i nacieramy sosem BBQ – nie żałujemy go 🙂 Posypujemy solą. Pieczemy kolejne ok.20min.
- W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Wszystko dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w paski seler naciowy. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Sos jogurtowy: czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystkie składniki łączymy, mieszamy.
- Upieczony bakłażan podajemy na ciepło z zieloną chrupiącą sałatką oraz sosem.
Znajdź mnie na:
(Visited 208 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz