Stek z bakłażana (v,gf,lf)

Wybitny pieczony stek z bakłażana! Przetestowałam przepis Gordona Ramsay’a i osobiście uważam, że jest genialny! Troszkę go zmodyfikowałam i proszę… Bakłażan w innej, lepszej odsłonie! Wiem, że może macie z nim złe skojarzenia: gorzki i bez smaku ale w tej formie jest naprawdę pyszny, aromatyczny (tak, wiem ciężko w to uwierzyć). Na ostatnim etapie (ostatnie pieczenie) możecie go wrzucić na grilla! O to dopiero będzie niespodzianka! 🙂

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 duże łyżki sosu BBQ (można zrobić domowy, przepis znajdziesz tutaj>>)
  • Przyprawy: 1 łyżka wędzonej papryki słodkie, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka rozmarynu, 1/2 łyżeczki suszonego mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chili

Zielona chrupiąca sałatka

  • 2 garści rukoli albo szpinaku
  • 3 łyżki świeżego granatu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Sos jogurtowy (opcjonalnie)

  • 3 łyżki jogurtu kokosowego albo naturalnego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej/świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik 180C (termoobieg)
  2. Bakłażan nacieramy 1 łyżką oliwy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego albo na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.45min. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki zostawiając „kapelusik” bakłażana.
  3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy łączymy i mieszamy w misce.
  4. Nacieramy obrany bakłażan przyprawami oraz czosnkiem. Polewamy czerwonym winem. Pieczemy kolejne 30-40min.
  5. Wyciągamy upieczony bakłażan i nacieramy sosem BBQ – nie żałujemy go 🙂 Posypujemy solą. Pieczemy kolejne ok.20min.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Wszystko dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w paski seler naciowy. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Sos jogurtowy: czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystkie składniki łączymy, mieszamy.
  8. Upieczony bakłażan podajemy na ciepło z zieloną chrupiącą sałatką oraz sosem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *