Stek z kalafiora z delikatnym musem kalafiorowym (v,gf,lf)

Pyszne i delikatnie pikantne danie. Pieczony stek z kalafiora z delikatnym musem kalafiorowym z dodatkiem ugotowanej cieciorki. To świetna lekkostrawna propozycja na obiad bądź kolacje dla całej rodziny.

Klasyczna alternatywa: Jeżeli nie masz sosu bbq -możesz go sam/a zrobić (poniżej przepis) albo stek z kalafiora możesz upiec z dodatkiem oliwy i przypraw: suszona papryka wędzona, pieprz cayenne/czarny oraz sól. 

Składniki 

Stek z kalafiora

  • 1 duży kalafior 
  • 4 łyżki sosu bbq dobrej jakości*
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka syropu z agawy/daktylowy/klonowy 

Mus kalafiorowy 

  • Pozostałe różyczki z ww. kalafiora
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej 
  • 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego) 
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku 
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne albo czarny 
  • 2 łyżki ugotowanej cieciorki (opcjonalnie) 
  • Dodatkowo do posypania – 2 łyżki ugotowanej cieciorki
  • Dodatkowo do posypania – 1 łyżka drobno posiekaną natki pietruszki oraz sezam

Sposób przygotowania

  1. Kalafior kroimy przez pół tak aby uzyskać 2-3 plastry kalafiora. Nie wycinamy łodygę. Resztę różyczek kalafiora pozostawiamy w osobnym naczyniu. 
  2. W osobnym naczyniu łączymy sos bbq, oliwę i syrop. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. 
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół). 
  4. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. 
  5. Pędzelkiem kuchennym nakładamy sos na plaster z kalafiora z dwóch stron. Kładziemy stek z kalafiora na blachę. Robimy tak z każdym plastrem. Bardzo duże kawałki kalafiora można również upiec w takim sosie wystarczy je obtoczyć i wyłożyć na blachę.
  6. Pieczemy ok.15min.(do momentu aż kalafior będzie miękki). Na ostatnie 5 min.  możemy włączyć termoobieg aby lekko go podpiec.
  7. W międzyczasie gotujemy wodę albo włączamy parowar i gotujemy pozostałe różyczki kalafiora. 
  8. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki na mus kalafiorowy wraz z ugotowanymi ciepłymi różyczki kalafiora. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego musu (tak długo aż uzyskamy gładką konsystencje). Doprawiamy do smaku. 
  9. Stek z kalafiora podajemy na musie kalafiorowym, posypane natką pietruszki. Wszystko podajemy na ciepło. 

*SOS BBQ możesz przygotować sam/a w domu: 5 łyżek sosu worcestershire, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu winnego, ewentualnie 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka drobno posiekanej świeżej papryki słodkiej czerwonej (opcjonalnie), 3 łyżki keczupu bądź przecieru pomidorowego, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka mąki uniwersalnej bezglutenowej bądź mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie sosu bbq – do garnuszka wlewamy: sos sojowy, sos worcestershire, papryka, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztarda, wino, ocet, keczup. Gotujemy na małym ogniu 5-7min. Łączymy i dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną/uniwersalną bezglutenową z wodą. Na samym końcu dodajemy do sosu wymieszaną mąkę z wodą. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce max.7dni.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *