
Pyszne i delikatnie pikantne danie. Pieczony stek z kalafiora z delikatnym musem kalafiorowym z dodatkiem ugotowanej cieciorki. To świetna lekkostrawna propozycja na obiad bądź kolacje dla całej rodziny.
Klasyczna alternatywa: Jeżeli nie masz sosu bbq -możesz go sam/a zrobić (poniżej przepis) albo stek z kalafiora możesz upiec z dodatkiem oliwy i przypraw: suszona papryka wędzona, pieprz cayenne/czarny oraz sól.

Składniki
Stek z kalafiora
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki sosu bbq dobrej jakości*
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu z agawy/daktylowy/klonowy
Mus kalafiorowy
- Pozostałe różyczki z ww. kalafiora
- 2 łyżeczki pasty sezamowej
- 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne albo czarny
- 2 łyżki ugotowanej cieciorki (opcjonalnie)
- Dodatkowo do posypania – 2 łyżki ugotowanej cieciorki
- Dodatkowo do posypania – 1 łyżka drobno posiekaną natki pietruszki oraz sezam
Sposób przygotowania
- Kalafior kroimy przez pół tak aby uzyskać 2-3 plastry kalafiora. Nie wycinamy łodygę. Resztę różyczek kalafiora pozostawiamy w osobnym naczyniu.
- W osobnym naczyniu łączymy sos bbq, oliwę i syrop. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia.
- Pędzelkiem kuchennym nakładamy sos na plaster z kalafiora z dwóch stron. Kładziemy stek z kalafiora na blachę. Robimy tak z każdym plastrem. Bardzo duże kawałki kalafiora można również upiec w takim sosie wystarczy je obtoczyć i wyłożyć na blachę.
- Pieczemy ok.15min.(do momentu aż kalafior będzie miękki). Na ostatnie 5 min. możemy włączyć termoobieg aby lekko go podpiec.
- W międzyczasie gotujemy wodę albo włączamy parowar i gotujemy pozostałe różyczki kalafiora.
- W blenderze umieszczamy wszystkie składniki na mus kalafiorowy wraz z ugotowanymi ciepłymi różyczki kalafiora. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego musu (tak długo aż uzyskamy gładką konsystencje). Doprawiamy do smaku.
- Stek z kalafiora podajemy na musie kalafiorowym, posypane natką pietruszki. Wszystko podajemy na ciepło.
*SOS BBQ możesz przygotować sam/a w domu: 5 łyżek sosu worcestershire, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu winnego, ewentualnie 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka drobno posiekanej świeżej papryki słodkiej czerwonej (opcjonalnie), 3 łyżki keczupu bądź przecieru pomidorowego, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka mąki uniwersalnej bezglutenowej bądź mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie sosu bbq – do garnuszka wlewamy: sos sojowy, sos worcestershire, papryka, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztarda, wino, ocet, keczup. Gotujemy na małym ogniu 5-7min. Łączymy i dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną/uniwersalną bezglutenową z wodą. Na samym końcu dodajemy do sosu wymieszaną mąkę z wodą. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce max.7dni.