Mega pożywny bowl! 🙂 Bez glutenu i bez laktozy. Jackfruit w gęstym, aromatycznym sosie. Podaj go z brązowym ryżem bądź inną kaszą. Moja propozycja dotyczy jackfruit ale oczywiście możesz go wymienić na tofu czy mięso.
Jeżeli chcesz przeczytać więcej o jackfruit zapraszam do tego przepisu – Zapiekanka z jackfruit >>
Składniki
- 1 puszka młodego jackfruit (możesz wymienić na 1 kostka tofu naturalnego, kawałek mięsa)
- 5-8 łyżek suchego brązowego ryżu
- 1/2 miękkiego awokado
- 1 łyżka prażonego sezamu do posypania
- świeża kolendra albo natka pietruszki do posypania
- Dodatki: 1 łyżka kimchi albo inna kiszonka np. kiszone: rzodkiewki/kalafior itp.
- Gęsty sos: 3 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, 5cm świeżego imbiru, 1 łyżka syropu klonowego albo z agawy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 200ml wody, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, pieprz cayenne albo chili, ewentualnie sól – do smaku
Sposób przygotowania
- Jackfruit odsączamy i wyciskamy nadmiar wody. W palcach rozdzielamy na mniejsze kawałki. Jeżeli znajdziemy twardą część w jackfruit to odcinamy. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok.15min. (180C, termoobieg).
- Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce a następnie łączymy to z sosem sojowym, syropem oraz wodą. Energicznie mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy ok.10-15min na średnim ogniu.
- Gotujemy brązowy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.
- Awokado kroimy w cienkie paseczki.
- Na patelnie wlewamy oliwę a następnie dodajemy upieczony jackfruit. Zagotowany sos odcedzamy przez sitko a następnie wlewamy na patelnie (1 łyżkę odcedzonego sosu pozostawiamy w oddzielnej misce).
- Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do pozostawionego sosu w misce i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy na patelnie i energicznie mieszamy. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
- Na głęboki talerz wykładamy ugotowany ryż, jackfruit w sosie, awokado oraz ulubioną kiszonkę. Całość posypujemy prażonym sezamem i świeża kolendrą.
Zamiast JACKFRUIT możesz użyć naturalnego tofu albo mięsa. Przed wrzuceniem do sosu: tofu należy lekko obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek a mięso np.na patelni beztłuszczowej bądź ugotować na parze/upiec w piekarniku.
Znajdź mnie na:
(Visited 98 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz