Super bowl z jackfruit, awokado i brązowym ryżem (v,gf,lf)

Mega pożywny bowl! 🙂 Bez glutenu i bez laktozy. Jackfruit w gęstym, aromatycznym sosie. Podaj go z brązowym ryżem bądź inną kaszą. Moja propozycja dotyczy jackfruit ale oczywiście możesz go wymienić na tofu czy mięso.

Jeżeli chcesz przeczytać więcej o jackfruit zapraszam do tego przepisu – Zapiekanka z jackfruit >>

Składniki

  • 1 puszka młodego jackfruit (możesz wymienić na 1 kostka tofu naturalnego, kawałek mięsa)
  • 5-8 łyżek suchego brązowego ryżu
  • 1/2 miękkiego awokado
  • 1 łyżka prażonego sezamu do posypania
  • świeża kolendra albo natka pietruszki do posypania
  • Dodatki: 1 łyżka kimchi albo inna kiszonka np. kiszone: rzodkiewki/kalafior itp.
  • Gęsty sos: 3 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, 5cm świeżego imbiru, 1 łyżka syropu klonowego albo z agawy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 200ml wody, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, pieprz cayenne albo chili, ewentualnie sól – do smaku

Sposób przygotowania

  1. Jackfruit odsączamy i wyciskamy nadmiar wody. W palcach rozdzielamy na mniejsze kawałki. Jeżeli znajdziemy twardą część w jackfruit to odcinamy. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok.15min. (180C, termoobieg).
  2. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce a następnie łączymy to z sosem sojowym, syropem oraz wodą. Energicznie mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy ok.10-15min na średnim ogniu.
  3. Gotujemy brązowy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  4. Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.
  5. Awokado kroimy w cienkie paseczki.
  6. Na patelnie wlewamy oliwę a następnie dodajemy upieczony jackfruit. Zagotowany sos odcedzamy przez sitko a następnie wlewamy na patelnie (1 łyżkę odcedzonego sosu pozostawiamy w oddzielnej misce).
  7. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do pozostawionego sosu w misce i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy na patelnie i energicznie mieszamy. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
  8. Na głęboki talerz wykładamy ugotowany ryż, jackfruit w sosie, awokado oraz ulubioną kiszonkę. Całość posypujemy prażonym sezamem i świeża kolendrą.

Zamiast JACKFRUIT możesz użyć naturalnego tofu albo mięsa. Przed wrzuceniem do sosu: tofu należy lekko obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek a mięso np.na patelni beztłuszczowej bądź ugotować na parze/upiec w piekarniku.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *