Świeży sok z rabarbaru

Przepyszny owocowo-warzywny świeży sok z rabarbaru. Przygotuj go w sokowirówce albo wyciskarce. Nie każdy wie, że rabarbar jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych zatem warto go włączyć do swojej diety.

Rabarbar jest warzywem o lekko kwaśnym smaku z wysoką zawartością odżywczą. Bogaty jest w minerały: wapń, potas, magnez oraz witaminy: C i K – dzięki temu świetnie wpływa na poprawę zdrowia. Dodatkowo zawarte w nim związki organiczne mogą zdecydowanie zwiększyć szybkość spalania tłuszczu i poprawić  metabolizm, powodując utratę wagi – zatem polecany jest osobą na diecie redukcyjnej. Należy pamiętać aby spożywać wyłącznie łodygi gdyż liście rabarbaru zawierają dużo kwasu szczawiowego (co może być niebezpieczne dla organizmu).

Składniki

  • 2-3 słodkie jabłka średniej wielkości 
  • 500 g łodyg czerwonego rabarbaru 

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar kroimy na małe kawałki. 
  2. Następnie jabłka oraz rabarbar moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10 min. Następnie płuczemy.
  3. Kroimy jabłko i wyciskamy w sokowirówce/wyciskarce (najlepiej wolnoobrotowej). 
  4. Spożywamy na świeżo. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *