Przepyszny owocowo-warzywny świeży sok z rabarbaru. Przygotuj go w sokowirówce albo wyciskarce. Nie każdy wie, że rabarbar jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych zatem warto go włączyć do swojej diety.
Rabarbar jest warzywem o lekko kwaśnym smaku z wysoką zawartością odżywczą. Bogaty jest w minerały: wapń, potas, magnez oraz witaminy: C i K – dzięki temu świetnie wpływa na poprawę zdrowia. Dodatkowo zawarte w nim związki organiczne mogą zdecydowanie zwiększyć szybkość spalania tłuszczu i poprawić metabolizm, powodując utratę wagi – zatem polecany jest osobą na diecie redukcyjnej. Należy pamiętać aby spożywać wyłącznie łodygi gdyż liście rabarbaru zawierają dużo kwasu szczawiowego (co może być niebezpieczne dla organizmu).
Składniki
- 2-3 słodkie jabłka średniej wielkości
- 500 g łodyg czerwonego rabarbaru
Sposób przygotowania
- Rabarbar kroimy na małe kawałki.
- Następnie jabłka oraz rabarbar moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10 min. Następnie płuczemy.
- Kroimy jabłko i wyciskamy w sokowirówce/wyciskarce (najlepiej wolnoobrotowej).
- Spożywamy na świeżo.