Szybka konfitura z rabarbaru

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu domowa konfitura z rabarbaru. Idealnie sprawdzi się do zdrowej przekąski albo śniadania np. do jogurtu roślinnego z dodatkiem domowej granoli >>.  Palce lizać!

Składniki 

  • 1 kg świeżego rabarbaru 
  • 5 – 8 łyżek cukru kokosowego*
  • ¼ szklanki wody niegazowanej

Sposób przygotowania

  1. Świeży rabarbar kroimy w cienkie paseczki i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek sody przez 15min. Płuczemy. 
  2. Na głęboką patelnie wrzucamy posiekany rabarbar, cukier oraz wodę. 
  3. Smażymy rabarbar pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 min. Do momentu, aż rabarbar lekko się rozpadnie.  
  4. Sprawdzamy smak konfitury – dosładzamy cukrem kokosowym w razie potrzeby. 
  5. Przekładamy gorącą konfiturę do czystych, wyparzonych i suchych słoików. 
  6. Przechowujemy w lodówce przez max.2 tyg.
  7. Jeżeli chcemy zachować konfiturę „na później” to należy ją zapasteryzować. 

*Możesz zamienić cukier kokosowy na cukier trzcinowy tylko pamiętaj, że cukier trzcinowy jest słodszy zatem dodawaj stopniowo (i mniej!)

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *