Tajski kalafior (v,gf,lf)

Idealna przekąska dla całej rodziny 🙂 Możecie go podać z dodatkiem ulubionej kaszy i kotletem np.z tofu i voile! macie gotowy pełnowartościowy posiłek 🙂

Składniki 

  • 1 kalafior średniej wielkości (ok.500-600g)
  • 165ml wody 
  • 30ml oleju roślinnego (np. ryżowy)
  • 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (albo mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku, ½ łyżeczki suszonej papryki (ostrej), ½ łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie – opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, odrobinę pieprzu cayenne (jeżeli mamy ochotę na ostre nuggetsy).
  • czarny sezam i świeża kolendra do dekoracji

Tajski sos

  • 4 łyżki wody albo świeży sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki.  Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego? >>)
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200C (góra i dół)
  3. Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy ręcznie/mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Wykładamy papier do pieczenia na blachę. 
  5. Małe różyczki kalafiora moczymy w panierce. Różyczki kalafiora kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie. 
  6. Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
  7. W międzyczasie robimy tajski sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nastepnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  8. Nuggetsy wrzucamy do sosu i mieszamy. Skrapiamy dodatkowo sokiem z limonki i posypujemy czarny sezamem i świeżą kolendrą 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *