Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości (ok.500-600g)
- 165ml wody
- 30ml oleju roślinnego (np. ryżowy)
- 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (albo mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku, ½ łyżeczki suszonej papryki (ostrej), ½ łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie – opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, odrobinę pieprzu cayenne (jeżeli mamy ochotę na ostre nuggetsy).
- czarny sezam i świeża kolendra do dekoracji
Tajski sos
- 4 łyżki wody albo świeży sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego? >>)
- Piekarnik nagrzewamy do 200C (góra i dół)
- Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy ręcznie/mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy.
- Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
- Małe różyczki kalafiora moczymy w panierce. Różyczki kalafiora kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie.
- Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
- W międzyczasie robimy tajski sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nastepnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Nuggetsy wrzucamy do sosu i mieszamy. Skrapiamy dodatkowo sokiem z limonki i posypujemy czarny sezamem i świeżą kolendrą 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 90 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz