![](https://kuchniabeztabu.pl/wp-content/uploads/2024/10/5-sposobow-11-1024x390-1.jpg)
Pyszna tarta bez glutenu z delikatnym kremem. Na wierzchu domowa konfitura z czarnej porzeczki – idealna nie tylko do ciasta, wykorzystaj ją do naleśników czy omleta. Cała tarta ma lekki smak marakui. Nieziemsko pyszne połączenie!
![](https://kuchniabeztabu.pl/wp-content/uploads/2024/10/IMG_3107-2a-759x1024.jpg)
Składniki
- Miąższ z ½ marakui
- 1 opakowanie mrożonej czarnej porzeczki
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 5 łyżek wody niegazowanej
Krem
- 160g jogurtu kokosowego (albo greckiego naturalnego)
- 100 ml śmietanki roślinnej np. kokosowa albo sojowa (jeżeli nie masz użyj więcej naturalnego jogurtu greckiego)
- 2-3 łyżki naturalnego miodu (np.spadziowy)
Spód do tarty – zrobisz z tego przepisu >>
Sposób przygotowania
- Pieczemy spód do tarty według mojego przepisu >> Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Domowa konfitura z porzeczki: do garnka wrzucamy ½ opakowania mrożonej czarnej porzeczki, cukier oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok.8min. Następnie dodajemy drugie pół paczki porzeczek i gotujemy kolejne 5min. Sprawdzamy smak – dosładzamy jeżeli konfitura jest dla Ciebie za mało słodka. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika. Przechowujemy w lodówce max.2 tyg.
- Mascarpone, jogurt, śmietanka oraz miód mieszamy mikserem albo przy pomocy Thermomix (z motylkiem) do uzyskania gładkiego i lekko płynnego kremu. Konsystencja jogurtu naturalnego. W razie konieczności dodajemy stopniowo śmietanki albo jogurtu aby uzyskać delikatnie płynną konsystencję (nie może być za rzadkie). Sprawdzamy słodkość – jeżeli wolisz słodsze ciasto dodaj więcej naturalnego miodu.
- Na wystudzony spód jaglany nakładamy miąższ marakui.
- Następnie na ciasto przekładamy równomiernie delikatny krem.
- Tarte wstawiamy do lodówki na min. 3h. (najlepiej na całą noc). Przed podaniem dekorujemy konfiturą z czarnej porzeczki*.
*Jeżeli odrazu udekorujesz ciasto konfiturą – krem nabierze fioletowego koloru. Osobiście uważam, że jest to mało estetyczne i mało apetyczne. 😉 Najlepiej za każdym razem przed podaniem polewać konfiturą kawałek ciasta.