Tarta jaglana z czarną porzeczką i marakują (gf)

Pyszna tarta bez glutenu z delikatnym kremem. Na wierzchu domowa konfitura z czarnej porzeczki – idealna nie tylko do ciasta, wykorzystaj ją do naleśników czy omleta. Cała tarta ma lekki smak marakui. Nieziemsko pyszne połączenie!

Składniki

  • Miąższ z ½ marakui
  • 1 opakowanie mrożonej czarnej porzeczki 
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 5 łyżek wody niegazowanej

Krem

  • 160g jogurtu kokosowego (albo greckiego naturalnego)
  • 100 ml śmietanki roślinnej np. kokosowa albo sojowa (jeżeli nie masz użyj więcej naturalnego jogurtu greckiego)
  • 2-3 łyżki naturalnego miodu (np.spadziowy)

Spód do tarty – zrobisz z tego przepisu >> 

Sposób przygotowania

  1. Pieczemy spód do tarty według mojego przepisu >> Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
  2. Domowa konfitura z porzeczki: do garnka wrzucamy ½ opakowania mrożonej czarnej porzeczki, cukier oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok.8min. Następnie dodajemy drugie pół paczki porzeczek i gotujemy kolejne 5min. Sprawdzamy smak – dosładzamy jeżeli konfitura jest dla Ciebie za mało słodka. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika. Przechowujemy w lodówce max.2 tyg. 
  3. Mascarpone, jogurt, śmietanka oraz miód mieszamy mikserem albo przy pomocy Thermomix (z motylkiem) do uzyskania gładkiego i lekko płynnego kremu. Konsystencja jogurtu naturalnego. W razie konieczności dodajemy stopniowo śmietanki albo jogurtu aby uzyskać delikatnie płynną konsystencję (nie może być za rzadkie). Sprawdzamy słodkość – jeżeli wolisz słodsze ciasto dodaj więcej naturalnego miodu. 
  4. Na wystudzony spód jaglany nakładamy miąższ marakui. 
  5. Następnie na ciasto przekładamy równomiernie delikatny krem.
  6. Tarte wstawiamy do lodówki na min. 3h. (najlepiej na całą noc). Przed podaniem dekorujemy konfiturą z czarnej porzeczki*. 

*Jeżeli odrazu udekorujesz ciasto konfiturą – krem nabierze fioletowego koloru. Osobiście uważam, że jest to mało estetyczne i mało apetyczne. 😉 Najlepiej za każdym razem przed podaniem polewać konfiturą kawałek ciasta. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *