Tarta jaglana z delikatnym kremem, owocami i gorzką czekoladą

Pyszna tarta jaglana z sezonowymi owocami i delikatnym kremem straciatella. Uwielbiam gorzką czekoladę i idealnie tutaj pasuję do całości. Bez glutenu i bez laktozy. Tarta sprawdzi się na każda okazję. Zresztą… czy zawsze musi być okazja aby zjeść coś słodkiego i zdrowego? 🙂 To ciasto możesz podać nawet jako tort! Coś innego i niebanalnego.

Składniki

Spód jaglany do tarty >>

  • 180g mąki jaglanej 
  • 100g masła (bez laktozy)
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki wody niegazowanej 
  • 50g cukru trzcinowego
  • Cukier waniliowy trzcinowy 

Delikatny krem i dodatki

  • 500g mascarpone (bez laktozy)
  • 160g jogurtu kokosowego (albo greckiego naturalnego)
  • 50 ml śmietanki roślinnej np. kokosowa albo sojowa (jeżeli nie masz użyj więcej naturalnego jogurtu greckiego)
  • 2-3 łyżki naturalnego miodu (np.spadziowy)
  • 3/4 tabliczki dobrej jakości czekolady gorzkiej min. 70%
  • 1 łyżka masła (bez laktozy) albo klarowanego (ghee)
  • Owoce sezonowe: maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie

Sposób przygotowania

  1. Pieczemy spód do tarty według mojego przepisu >>
  2. Owoce moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego i jak >>)
  3. Gorzką czekoladę wkładamy do lodówki aby była zimna.
  4. W osobnym garnku rozgrzewamy masło i pokruszoną 1/2 tabliczki czekolady. Płynną czekoladę wylewam na upieczony spód jaglany.
  5. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  6. Zimne składniki: mascarpone, jogurt, śmietanka oraz miód mieszamy mikserem albo przy pomocy Thermomix (z motylkiem) do uzyskania gładkiego i lekko płynnego kremu. W razie konieczności dodajemy stopniowo śmietanki albo jogurtu aby uzyskać delikatnie płynną konsystencję (nie może być za rzadkie). Sprawdzamy słodkość – jeżeli wolisz słodsze ciasto dodaj więcej naturalnego miodu.
  7. Ostrzem noża ścieramy do osobnego naczynia pozostałą ilość czekolady (ważna aby była zimna bo zacznie się rozpuszczać w palcach 😉 ). Dodajemy ją do kremu i mieszamy łyżką.
  8. Na wystudzony spód jaglany wraz z czekoladą przekładamy delikatny krem. Dekorujemy sezonowymi owocami.
  9. Wstawiamy do lodówki na min. 3h.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *