Ostatnio wyczarowałam przepyszną tartę z serem brie maliną oraz figą! Palce lizać! Idealna do zielonej sałatki z cieciorką i selerem naciowym. Super opcja na kolację ze znajomymi 🙂 W połączeniu z sałatką może stanowić pełne danie 🙂
*Przepis na domowe bezglutenowe ciasto francuskie: Składniki: 200g bezglutenowej mąki firmy Schar np. MIX C, 200g zimnego masła, ok.80-90ml zimnej wody, szczypta soli. Sposób przygotowania: mąkę z dodatkiem soli przesiewamy przez sitko na stolnice, tworzymy dołek i wlewamy łyżką b.zimną wodę oraz dodajemy zimne masło. Zagniatamy ciasto. Jeżeli jest za suche dokładamy stopniowo wodę do uzyskania zbitej kulki. Następnie rozwałkowujemy najlepiej na papierze do pieczenia. Zwijamy w rulon razem z papierem tak aby ciasto się nie posklejało. Wkładamy do lodówki na 1h. Takie ciasto przechowujemy max. 4 dni w lodówce.
Składniki
- 200 g bezglutenowego ciasta francuskiego (albo zwykłego – najlepiej light) – domowe albo kupne*
- 2 garści malin – mogą być rozmrożone (ale mocno bez wody) albo jeżyny (super pasują) 🙂
- 2 świeże figi
- 200g sera brie (najlepiej firmy Valbon)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
- jeżeli używasz jeżyn możesz dodać 1 łyżeczkę miodu np.lawendowego 🙂
Sposób przygotowania
- Ser brie kroimy w plasterki.
- Maliny myjemy i osuszamy. Mrożone maliny musimy dokładnie rozmrozić najlepiej na sitku tak aby pozbyć się jak najwięcej wody.
- Figę obieramy i kroimy w plasterki.
- Piekarnik nagrzewamy (180C, termoobieg)
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia. A następnie rozkładamy ciasto francuskie (domowe albo kupne).
- Widelcem na całości ciasta robimy dziurki.
- Na środku kładziemy kilka plasterków sera i 1 garść malin/jeżyn. Boki ciasta zawijamy do środka aby stworzyć mniej więcej koło. Dokładnie przygniatamy palcami boki ciasta.
- Następnie dokładamy sera i malin/jeżyn po całości. Jeżeli dodajesz jeżyny możesz polać miodem np.lawendowym (nie polecam gryczanego) 🙂
- W osobnej misce wlewamy oliwę z oliwek i pędzelkiem natłuszczamy boki tarty. Resztę polewamy środek ciasta.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.15min. Następnie wyciągamy i dokładamy figę. Pieczemy kolejne 10-15min aż ser się rozpuści a ciasto francuskie nabierze złocistego koloru.
- Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki z zieloną sałatką. Smacznego!
Dodaj komentarz