Tarta z gruszką i gorgonzolą (gf)

Genialna tarta na słono! Delikatnie słodka i lekko ostra. Świetna propozycja na obiad czy kolację. Podaj ją w towarzystwie zielonej świeżej sałatki bądź sałatki z pomidorów.

Spód tarty jaglanejzrobisz z tego przepisu >>

Składniki

  • 2 dojrzałe i średniej wielkości gruszki
  • 120g gorgonzoli (dolce- delikatna)
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 duże garści świeżej rukoli

Sos

  • 3 jajka
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki roślinnej (np.sojowej)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Spód jaglany przygotowujemy według przepisu.
  2. Gruszki oraz rukolę moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). A następnie płuczemy, z gruszek wycinamy gniazda ze środka i kroimy w cienkie plasterki.
  3. W oddzielnym naczyniu łączymy jajka oraz śmietankę roślinną. Energicznie mieszamy do połączenia się składników.
  4. Do małej miseczki odlewamy 3 łyżki sosu i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie łączymy do połączenia. Tak aby nie było grudek.
  5. Następnie do masy jajecznej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe, przyprawy.
  6. Na suchej patelni delikatnie prażymy orzechy włoskie pokrojone w kostkę.
  7. Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
  8. Na upieczony spód wylewamy masę, układamy plasterki gruszki oraz rozdrobniony w palcach ser gorgonzola. Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Łyżką delikatnie wciskamy składniki w masę.
  9. Pieczemy ok.20-30min. do momentu aż tarta będzie zarumieniona.
  10. Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą. Podajemy w towarzystwie np. świeżej sałatki z pomidorów.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *