Przepyszne ciasto z kaszy jaglanej! 🙂 Bez cukru same w sobie, bez jajek, bez glutenu i bez laktozy. Można go jeść na oczyszczaniu jelit (>>) – oczywiście pamiętaj aby nie przesadzać ze słodkościami i jeść je w ograniczonej ilości. Ciasto bomba!
Jaglany spód:
- 250g suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki jogurtu kokosowego bez cukru*
- 80 g masła klarowanego ghee**
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- ewentualnie 2 łyżki wody – bądź tyle ile potrzeba do połączenia się składników
Nadzienie:
- 5 szt. jabłek (na oczyszczaniu jelit można tylko zielone jabłka, polecam golden delicious – ogólnie polecam szampion albo szara reneta – najlepiej mix tych jabłek )
- 2 łyżki cynamonu
- Dwie szczypty zmielonych goździków
- Świeży sok z cytryny (do skropienia)
- Szczypta świeżej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- Szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie, na oczyszczaniu jelit nie dajemy)
Kruszonka orzechowa bezglutenowa:
- 3 garści migdałów
- 1 garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Jaglany spód: kasze jaglaną miksujemy na mąkę (bardzo dokładnie). Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej i zwartej masy.Jeżeli ciasto jest za sypkie dolewamy troszkę wody – małymi ilościami i znów wyrabiamy (ręcznie). Do uzyskania zwartej masy (coś na wzór zbitej kulki).
- Tortownice (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok 1 kulkę średniej wielkości (jak pięść) jaglanego ciasta – wykorzystamy ją do kruszonki. Następnie całą foremkę wykładamy resztą ciasta. Pamiętamy aby wyłożyć ciasto również na boku foremki mniej więcej do połowy. Staramy się rozłożyć równomiernie jaglane ciasto na całej foremce.
- Tortownice z jaglanym spodem wkładamy na mix. 30min do lodówki.
- W między czasie przygotowujemy nadzienie do tarty: Obieramy jabłka, kroimy w niedużą kosteczkę . Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy: cynamon, goździki oraz jeżeli chcesz to gałkę muszkatołową i kardamon. Całość mieszamy, skrapiamy świeżym sokiem z cytryny i odstawiamy w zimne miejsce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C, góra/dół.
- Po min. 30 min wyciągamy jaglany spód z lodówki, nakłuwamy widelcem cały spód. Na spód wykładamy jabłka (lekko dociskamy) i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika.
- W międzyczasie miksujemy w blenderze orzechy na kruszonkę. Następnie dodajemy odłożoną 1 kulkę jaglanego ciasta i mieszamy/ugniatamy do połączenia. Kruszonka będzie sypka. Wykładamy na wierzch ciasta.
- Ciasto pieczemy przez ok.45 min. Co jakiś czas zaglądamy i kontrolujemy. Jeżeli u góry zauważysz, że lekko się spiekło to przenieś ciasto na niższą półkę. Warto po 30min. tak czy inaczej przenieść ciasto na niższą półkę (dosłownie na 15min) aby spód tarty dobrze się dopiekł. Tak czy inaczej ja piekłam na dolnej półce.
- Upieczone ciasto zostawiamy do przestygnięcia, najlepiej na całą noc.
- Możesz podać go z jogurtem kokosowym i polanym miodem.
*bądź naturalnego jogurtu (bez laktozy) – jeżeli nie jesteś na oczyszczaniu jelit
**wegańskiego / zwykłego
Znajdź mnie na:
(Visited 110 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz