Inspiracją do stworzenia tego dania była kuchnia indyjska. A w szczególności potrawa o nazwie paneer makhani. Słodki sos maślany z dodatkiem tofu bądź sera paneer (oryginalnie, podawane również z chlebkiem naan). Przepyszne danie które możesz podać z brązowym ryżem bądź domowymi podpłomykami.
Bezglutenowe podpłomyki – przepis >>
Składniki
- 1 kostka tofu (można wymienić na ser paneer albo ser włoski capri)
- 4 dojrzałe pomidory albo 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 garści orzechów nerkowca
- 100-150ml śmietanki sojowej
- 3 goździki w całości albo mielone
- po 1/2 łyżeczki przypraw: kurkumy, garam masala, cynamonu, kminku mielonego, mielonej kozieradki, mielonego kardamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki wegańskiego masła (albo zwykłego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kolendra/czosnek niedźwiedzi do posypania
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy ok.20min. Można orzechy zalać wodą na noc i pozostawić w temp.pokojowej.
- Na głęboką patelnie wlewamy oliwek z oliwek i wrzucamy starty imbir oraz czosnek. Podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy suszone przyprawy: kurkumy, garam masala, cynamonu, kminku mielonego, mielonej kozieradki, mielonego kardamonu oraz goździki. Podsmażamy aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
- Dodajemy na patelnie pomidory i całość mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok.5min.
- W międzyczasie namoczone orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy je na patelnie wraz z masłem i cukrem. Gotujemy jeszcze ok.3-5min.
- Następnie całą zawartość patelni z dodatkiem śmietanki sojowej mocno blendujemy na bardzo gładki sos.
- Przelewamy cały sos na patelnie i dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Gotujemy ok.5min delikatnie mieszamy.
- Podajemy na ciepło, z domowymi podpłomykami, skropione śmietanką sojową, posypane kolendrą.
Znajdź mnie na:
(Visited 176 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz