Tofu w maślanym sosie (v,gf,lf)

Inspiracją do stworzenia tego dania była kuchnia indyjska. A w szczególności potrawa o nazwie paneer makhani. Słodki sos maślany z dodatkiem tofu bądź sera paneer (oryginalnie, podawane również z chlebkiem naan). Przepyszne danie które możesz podać z brązowym ryżem bądź domowymi podpłomykami.

Bezglutenowe podpłomyki – przepis >>

Składniki

  • 1 kostka tofu (można wymienić na ser paneer albo ser włoski capri)
  • 4 dojrzałe pomidory albo 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 garści orzechów nerkowca
  • 100-150ml śmietanki sojowej
  • 3 goździki w całości albo mielone
  • po 1/2 łyżeczki przypraw: kurkumy, garam masala, cynamonu, kminku mielonego, mielonej kozieradki, mielonego kardamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wegańskiego masła (albo zwykłego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kolendra/czosnek niedźwiedzi do posypania

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy ok.20min. Można orzechy zalać wodą na noc i pozostawić w temp.pokojowej.
  2. Na głęboką patelnie wlewamy oliwek z oliwek i wrzucamy starty imbir oraz czosnek. Podsmażamy kilka minut.
  3. Dodajemy suszone przyprawy: kurkumy, garam masala, cynamonu, kminku mielonego, mielonej kozieradki, mielonego kardamonu oraz goździki. Podsmażamy aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
  4. Dodajemy na patelnie pomidory i całość mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok.5min.
  5. W międzyczasie namoczone orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy je na patelnie wraz z masłem i cukrem. Gotujemy jeszcze ok.3-5min.
  6. Następnie całą zawartość patelni z dodatkiem śmietanki sojowej mocno blendujemy na bardzo gładki sos.
  7. Przelewamy cały sos na patelnie i dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Gotujemy ok.5min delikatnie mieszamy.
  8. Podajemy na ciepło, z domowymi podpłomykami, skropione śmietanką sojową, posypane kolendrą.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *