Przepyszne danie z tofu, brokułami i marchewką w słodko-ostrym sosie. Z dodatkiem orzechów nerkowca i kaszą quinoa. Możesz zrobić bez tofu bądź z dodatkiem ekologicznego mięsa. Podaje to danie z ulubionymi warzywami 🙂
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (bio)*
- 1 łyżka mąki bezglutenowej (może być pszenna)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1 średniej wielkości marchewka
- 10 szt. różyczek brokułu
- 2 garści orzechów z nerkowca
- 1/2 białej cebuli
- 1 szklanka kaszy quinoa(może być np. ryż brązowy)
- sezam do posypania
- sos: 2 łyżki ketchupu bądź koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka syropu z agawy albo 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 100ml wody, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka mąki bezglutenowej/ziemniaczanej, 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) bądź chili/pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania
- Składniki na sos mieszamy. Odstawiamy.
- Brokuł gotujemy do miękkości na parze (polecam zrobić go aldente – można też ugotować w wodzie).
- Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca a następnie odkładamy do miseczki.
- Tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, posypujemy mąką i polewamy 2 łyżkami oliwy. Mieszamy.
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Cebulę kroimy w większą kostkę.
- Kaszę quinoa gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy tofu z każdej strony. Odkładamy do miseczki.
- Następnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym i wlewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir. Podsmażamy minutę.
- Następnie dodajemy marchew oraz cebulę. Mieszamy i podsmażamy całość ok.2min.
- Wlewamy przygotowany wcześniej sos na patelnie i podgotowujemy ok.2-3min. Dodajemy tofu.Mieszamy.
- W głębokim talerzu umieszczamy ugotowaną kaszę quinoa oraz brokuł. Polewamy brokuły sosem z patelni. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca i sezamem.
Znajdź mnie na:
(Visited 129 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz