Tofu w słodko-ostrym sosie z brokułami, marchewką i kaszą quinoa (v,gf,lf)

Przepyszne danie z tofu, brokułami i marchewką w słodko-ostrym sosie. Z dodatkiem orzechów nerkowca i kaszą quinoa. Możesz zrobić bez tofu bądź z dodatkiem ekologicznego mięsa. Podaje to danie z ulubionymi warzywami 🙂

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (bio)*
  • 1 łyżka mąki bezglutenowej (może być pszenna)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 10 szt. różyczek brokułu
  • 2 garści orzechów z nerkowca
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 szklanka kaszy quinoa(może być np. ryż brązowy)
  • sezam do posypania
  • sos: 2 łyżki ketchupu bądź koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka syropu z agawy albo 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 100ml wody, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka mąki bezglutenowej/ziemniaczanej, 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) bądź chili/pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania

  1. Składniki na sos mieszamy. Odstawiamy.
  2. Brokuł gotujemy do miękkości na parze (polecam zrobić go aldente – można też ugotować w wodzie).
  3. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca a następnie odkładamy do miseczki.
  4. Tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, posypujemy mąką i polewamy 2 łyżkami oliwy. Mieszamy.
  5. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  6. Cebulę kroimy w większą kostkę.
  7. Kaszę quinoa gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  8. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy tofu z każdej strony. Odkładamy do miseczki.
  9. Następnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym i wlewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir. Podsmażamy minutę.
  10. Następnie dodajemy marchew oraz cebulę. Mieszamy i podsmażamy całość ok.2min.
  11. Wlewamy przygotowany wcześniej sos na patelnie i podgotowujemy ok.2-3min. Dodajemy tofu.Mieszamy.
  12. W głębokim talerzu umieszczamy ugotowaną kaszę quinoa oraz brokuł. Polewamy brokuły sosem z patelni. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca i sezamem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *