
Tofucznica z kurkami to pyszne danie nie tylko dla „roślinożerców”! 😉 Idealnie sprawdzi się dla każdego na wytrawne śniadanie albo kolację. Uważasz, że naturalne tofu jest bez smaku? Wypróbuj czarną sól oraz płatki drożdżowe! Nadadzą potrawie delikatne „jajecznego” posmaku. Tofucznice podaj w towarzystwie pysznych tostów z guacamole! 🙂

Składniki (2 porcje)
- 100 g świeżych kurek
- 200 g naturalnego tofu (bio)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- ½ łyżeczki czarnej soli kala namak*
- 1- 2 łyżki wody niegazowanej
- ½ cebuli białej / czosnkowej albo 1 szt. szalotka średniej wielkości
- Pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek albo masła klarowanego (ghee)
- świeży szczypiorek / natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Kurki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 8 -10 min. (sprawdź dlaczego >>) Myjemy dokładnie i płuczemy pod bieżącą wodą. Małe kurki zostawiamy w całości, duże należy przekroić przez pół.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę albo masło klarowane. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażamy.
- Naturalne tofu odciskamy z wody i rozdrabniamy w palcach. Razem z kurkami dodajemy na patelnie. Delikatnie podsmażamy wszystko ok.2min.
- Następnie dodajemy: płatki drożdżowe nieaktywne, czarną sól oraz stopniowo wodę (zacznij od 1 łyżki). Mieszamy. Podsmażamy całość ok. 2-3 min bez pokrywki tak aby woda uległa redukcji.
- Tofucznice podajemy na ciepło, podprawiamy pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem albo natką pietruszki.
*Czarna sól kala namak nadaję potrawie „jajecznego” posmaku. Zazwyczaj używana w wegańskiej kuchni. Jeżeli nie używasz na co dzień możesz ją wymienić na zwykłą sól jednak polecam dodać troszkę suszonych przypraw np. słodka papryka, czosnek niedźwiedzi oraz rozmaryn (najlepiej świeży). Przyprawy należy lekko podsmażyć wraz z cebulką aby nabrały aromatu.
**Kurki możesz wymienić na świeży szpinak bądź pomidorki koktajlowe (pokrojone na pół). Szpinak oraz pomidorki należy wymoczyć w zimnej wodzie i sodzie. Następnie osuszyć. Szpinak czy pomidorki wrzucamy na samym końcu przygotowania tofucznicy na ok.2-3min aby był lekko podsmażone (bez przykrywki). Mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.