Tofurnik z gorzką czekoladą i skórką pomarańczy (v,gf,lf)

Wegański kuzyn sernika! Sycący, aromatyczny i puszysty tofurnik z lekkim aromatem skórki pomarańczy. Bez glutenu. Łudząco podobny! Bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Idealny! Powiem szczerze, że tofurnik podbił moje serce i jakbym miała wybrać pomiędzy sernikiem a tofurnikiem to zdecydowanie wole… tofrunik!  

Poniżej przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Najlepiej użyć tortownice o średnicy 20 cm. Tofurnik będzie wyższy. Na zdjęciu przedstawiony tofurnik w klasycznej formie o średnicy 25cm.

Składniki

Spód:

  • 3 łyżki mąka kokosowej 
  • 50g orzechów migdały 
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy*
  • 120g suszonych daktyli 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki płatków jaglanych (albo owsianych (bezglutenowych))  
  • Szczypta soli

Masa:

  • 500g tofu naturalne bio
  • 400ml zimnego mleczka kokosowego (light)
  • Skórka z 1 limonki 
  • Sok z 1 limonki 
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar albo ziemniaczanej 
  • ½ szklanki cukru trzcinowego/ksylitol albo 5 łyżek syropu z agawy 
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (trzcinowego)

Dodatkowo:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (min.60%)
  • 1 łyżka napoju roślinnego 
  • 1 łyżka masła (wegańskiego)
  • 3-4 łyżki zblanszowanych płatków migdałowych (zamiast płatków możesz zrobić mus malinowy/ świeże borówki albo maliny)

Sposób przygotowania

  1. Mleczko kokosowe zostawiamy w lodówce przynajmniej na całą noc
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą min. na 15min. Następnie odsączamy.
  3. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na spód tofurnika. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania rozdrobnionej i klejącej masy. 
  4. Tortownice (O20 albo O25) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wyklejamy palcami równomiernie spód ciasta. 
  5. Stałą część mleczka kokosowego wyciągamy łyżką z puszki a następnie dodajemy wszystkie składniki na masę i blendujemy na gładką masę (ważne! Aby nie było grudek z tofu). Miksujemy do momentu aż uzyskamy dobrze zmiksowaną masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo po łyżce pozostałą w puszce wodę kokosową. 
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół). 
  7. Powstałą masę wylewamy na spód ciasta. 
  8. Pieczemy ok. 30-40min. 
  9. Na suchej patelni blanszujemy płatki migdałowe na złoty kolor. 
  10. Po upieczeniu studzimy tofurnik. Najlepiej w zimnym miejscu przez min.2-3h.
  11. Przed podaniem: do rondelka dodajemy czekoladę, napój oraz masło. Podgrzewam do całkowitego połączenia się składników. Mieszamy i uważamy aby nie przypalić, nie doprowadzamy do wrzenia. Polewamy tofurnik. Posypujemy migdałami. 

*Domowa kandyzowana skórka z pomarańczy – przygotuj: 3-4 pomarańcze, ½ – ¾ szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy. Przygotowanie: pomarańcze moczymy w wodzie z 2 łyżkami sody przez 10min. następnie sparzamy gorącą wodą. Obieramy i wyciskamy sok. Następnie oczyszczamy każdą skórkę z białej błony i kroimy na małe kwadraciki. Do rondelka wrzucamy kosteczki skórki, świeży sok oraz cukier. Mieszamy do momentu aż rozpuści się cukier i zacznie karmelizować. Jeżeli zacznie przywierać można dodać jeszcze odrobinę soku z pomarańczy. Smażymy ok.20min. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *