
Wegański kuzyn sernika! Sycący, aromatyczny i puszysty tofurnik z lekkim aromatem skórki pomarańczy. Bez glutenu. Łudząco podobny! Bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Idealny! Powiem szczerze, że tofurnik podbił moje serce i jakbym miała wybrać pomiędzy sernikiem a tofurnikiem to zdecydowanie wole… tofrunik!
Poniżej przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Najlepiej użyć tortownice o średnicy 20 cm. Tofurnik będzie wyższy. Na zdjęciu przedstawiony tofurnik w klasycznej formie o średnicy 25cm.

Składniki
Spód:
- 3 łyżki mąka kokosowej
- 50g orzechów migdały
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy*
- 120g suszonych daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki płatków jaglanych (albo owsianych (bezglutenowych))
- Szczypta soli
Masa:
- 500g tofu naturalne bio
- 400ml zimnego mleczka kokosowego (light)
- Skórka z 1 limonki
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar albo ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru trzcinowego/ksylitol albo 5 łyżek syropu z agawy
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (trzcinowego)
Dodatkowo:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (min.60%)
- 1 łyżka napoju roślinnego
- 1 łyżka masła (wegańskiego)
- 3-4 łyżki zblanszowanych płatków migdałowych (zamiast płatków możesz zrobić mus malinowy/ świeże borówki albo maliny)
Sposób przygotowania
- Mleczko kokosowe zostawiamy w lodówce przynajmniej na całą noc.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą min. na 15min. Następnie odsączamy.
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na spód tofurnika. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania rozdrobnionej i klejącej masy.
- Tortownice (O20 albo O25) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wyklejamy palcami równomiernie spód ciasta.
- Stałą część mleczka kokosowego wyciągamy łyżką z puszki a następnie dodajemy wszystkie składniki na masę i blendujemy na gładką masę (ważne! Aby nie było grudek z tofu). Miksujemy do momentu aż uzyskamy dobrze zmiksowaną masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo po łyżce pozostałą w puszce wodę kokosową.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Powstałą masę wylewamy na spód ciasta.
- Pieczemy ok. 30-40min.
- Na suchej patelni blanszujemy płatki migdałowe na złoty kolor.
- Po upieczeniu studzimy tofurnik. Najlepiej w zimnym miejscu przez min.2-3h.
- Przed podaniem: do rondelka dodajemy czekoladę, napój oraz masło. Podgrzewam do całkowitego połączenia się składników. Mieszamy i uważamy aby nie przypalić, nie doprowadzamy do wrzenia. Polewamy tofurnik. Posypujemy migdałami.
*Domowa kandyzowana skórka z pomarańczy – przygotuj: 3-4 pomarańcze, ½ – ¾ szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy. Przygotowanie: pomarańcze moczymy w wodzie z 2 łyżkami sody przez 10min. następnie sparzamy gorącą wodą. Obieramy i wyciskamy sok. Następnie oczyszczamy każdą skórkę z białej błony i kroimy na małe kwadraciki. Do rondelka wrzucamy kosteczki skórki, świeży sok oraz cukier. Mieszamy do momentu aż rozpuści się cukier i zacznie karmelizować. Jeżeli zacznie przywierać można dodać jeszcze odrobinę soku z pomarańczy. Smażymy ok.20min. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.