
Przepyszne tosty z domowym pesto z jarmużu. Lekko ostre, idealnie przyprawione i chrupiące. Świetna propozycja na śniadanie bądź kolację dla rodziny bądź przyjaciół. Super przekąska na małego głoda!

Składniki (2 porcje)
ZRÓB PESTO Z JARMUŻU >>
- 4 kromki chleba
- 1 szt. mozzarella
- 1 szt. awokado
- 4 szt. pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
- świeży sok z cytryny do smaku
- 1 garść szpinaku
- 1 łyżeczka pesto z jarmużu – 1 kanapka
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg)
- Kromki chleba układamy na blachę.
- Szpinak moczymy w zimnej wodzie i 1 łyżce sody przez 15min. Płuczemy. Osuszamy.
- Smarujemy pesto z jarmużu i posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą.
- Pieczemy przez ok. 8-10min.
- W międzyczasie przygotowujemy guacamole: miąższ z awokado rozdrabniamy widelcem. Pomidorki koktajlowe kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Na upieczonego tosta kładziemy łyżeczką guacamole oraz świeży szpinak. Zamykamy kolejną kromką upieczonego tosta. Kroimy przez pół.