Tost z mozzarellą, domowym pesto i guacamole (v)

Przepyszne tosty z domowym pesto z jarmużu. Lekko ostre, idealnie przyprawione i chrupiące. Świetna propozycja na śniadanie bądź kolację dla rodziny bądź przyjaciół. Super przekąska na małego głoda!

Składniki (2 porcje)

ZRÓB PESTO Z JARMUŻU >>

  • 4 kromki chleba
  • 1 szt. mozzarella
  • 1 szt. awokado
  • 4 szt. pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży sok z cytryny do smaku
  • 1 garść szpinaku
  • 1 łyżeczka pesto z jarmużu – 1 kanapka

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg)
  2. Kromki chleba układamy na blachę.
  3. Szpinak moczymy w zimnej wodzie i 1 łyżce sody przez 15min. Płuczemy. Osuszamy.
  4. Smarujemy pesto z jarmużu i posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą.
  5. Pieczemy przez ok. 8-10min.
  6. W międzyczasie przygotowujemy guacamole: miąższ z awokado rozdrabniamy widelcem. Pomidorki koktajlowe kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sól i pieprz do smaku.
  7. Na upieczonego tosta kładziemy łyżeczką guacamole oraz świeży szpinak. Zamykamy kolejną kromką upieczonego tosta. Kroimy przez pół.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *