Tosty francuskie z twarożkiem na słodko

Kolorowe tosty francuskie z kremowym słodkim twarożkiem oraz owocami. Całość skąpana w słodkim i naturalnym miodzie. Palce lizać! Idealne na śniadanie dla całej rodziny łasuchów! 🙂

Składniki

  • 2 jajka 
  • 80ml napoju roślinnego 
  • 3 łyżki dobrej jakości twarogu (albo koziego)
  • 1 ½ łyżki jogurtu kokosowego (albo naturalny)
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej trzcinowego)
  • 2 szt. bułki/chałka*
  • 2 łyżeczki naturalnego miodu 
  • 1 szt. nektarynki (albo inny owoc sezonowy)
  • 2 garści borówek (albo inny owoc sezonowy)

Sposób przygotowania

  1. Owoce moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (zobacz dlaczego>>).
  2. Jajka oraz napój rośliny energicznie łączymy widelcem. 
  3. Rozgrzewamy masło klarowane na patelni. 
  4. Cienkie kromki bułki moczymy w jajku i smażymy na złoty kolor. Jeżeli nie chcesz smażyć to czyste kromki bułki z dodatkiem odrobiny masła możesz zgrilować na patelni grillowej albo delikatnie opiec w piekarniku aby były chrupkie. 
  5. W oddzielnym naczyniu łączymy: twaróg, jogurt oraz cukier waniliowy. Powstały słodki twarożek pozostawiamy. 
  6. Nektarynkę kroimy na cienkie plastry. 
  7. Na ciepłych tostach kładziemy słodki twarożek. Układamy owoce i polewamy miodem. Jemy na ciepło! 

*Możesz wykorzystać również chleb (nawet czerstwy!) 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *