Twarożek z sosem truskawkowym

Smak dzieciństwa! Pamiętam ten smak i z chęcią do niego wracam! Pyszny twarożek na słodko. 🙂 Troszkę inny niż standardowy z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealna alternatywa dla dzieci (i dorosłych) które uwielbiają słodkie śniadania!

Składniki (2-3 porcje):

  • 2-3 szklanki świeżych truskawek 
  • 5-8 świeżych truskawek 
  • 5 suszonych daktyli (jeżeli truskawki nie są za słodkie)
  • 4-5 łyżek sera twarogowego dobrej jakości*
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego albo naturalnego 
  • 3 łyżki płatków migdałowych (do dekoracji)**
  • Odrobinę sosu z daktyli (do dekoracji)***

Sposób przygotowania: 

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą na min.8-10min. Następnie odcedzamy z wody.
  2. Świeże truskawki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 dużych łyżek sody przez 10 min. 
  3. W między czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złoty kolor. 
  4. Do wysokiego blendera wrzucamy truskawki, jogurt kokosowy oraz wymoczone daktyle. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  5. Świeże truskawki kroimy w  kosteczkę. Odstawiamy.
  6. Do osobnej miski dajemy ser twarogowy. Rozdrabniamy widelcem. 
  7. Następnie dodajemy sos truskawkowy do miski, delikatnie mieszając. Stopniowo dodajemy aby uzyskać ulubioną konsystencję twarożku (niektórzy lubią gęsty a jeszcze inny płynny J).
  8. Posypujemy świeżymi truskawkami, zblanszowanymi migdałami oraz polewamy odrobiną sosu z daktyli. 

*Dla osób nie jedzących laktozy polecam twaróg kozi albo twaróg bez laktozy (dobrej jakości).

**Mogą być inne orzechy. Polecam zblanszować – są smaczniejsze 😉 

***Możesz wymienić na naturalny miód ( z naciskiem na naturalny 😉 )

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *