Bezglutenowe ciasto z owocami z dodatkiem cukru kokosowego. Bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne! Idealnie będzie smakować z jabłkami bądź mrożonymi owocami np. śliwka lub czarna/czerwona porzeczka.
Składniki:
- 180 g mąki bezglutenowej uniwersalnej*
- 2 jajka
- 55 ml napoju roślinnego**
- 95 g masła (bez laktozy)
- Ziarenka z ½ wanilii albo 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g – 150 g cukru kokosowego***
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- Owoce np. rabarbar, jabłka, truskawki, porzeczka bądź śliwki
- Cukier puder trzcinowy****
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy w garnuszku. Zostawiamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Do miski wrzucamy: cukier, jajka, cukier waniliowy bądź ziarenka wanilii i ucieramy mikserem/Thermomix ok. 3 min.
- Dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia oraz napój roślinny. Miksujemy ok.2 min.
- Następnie cały czas mieszając wlewamy roztopione masło. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję płynną i gęstą. Jeżeli jest płynna dodajemy mąkę, jeżeli za gęsta to dodajemy więcej napoju roślinnego.
- Przelewamy ciasto do foremki (keksówka ok.31cmx10cm) ). Tak aby ciasto było w połowie foremki.
- Dekorujemy owocami. Należy je delikatnie wcisnąć w ciasto.
- Pieczemy ok. 45min -1 h, do suchego patyczka.
- Ciasto podajemy po ostudzeniu, można je lekko posypać cukrem pudrem (najlepiej trzcinowym).
*Użyłam mąki firmy Schar. Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej – użyj mąki pszennej. Pilnuj konsystencji.
**Ja użyłam napoju migdałowego. Jeżeli nie zależy Ci wersji bez laktozy dodaj zwykłe mleko krowie.
***Cukier kokosowy możesz zamienić na cukier trzcinowy. Należy jednak pamiętać aby dodać go mniej (ok.80-100g).
****Aby otrzymać cukier puder trzcinowy należy cukier trzcinowy zblendować w Thermomix/blender o wysokiej mocy albo w młynku do kawy na gładką masę.
- 180 g mąki bezglutenowej uniwersalnej (schar)
- 2 szt jajek
- 55 ml napoju roślinnego
- 95 g masła (bez laktozy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ziarenka z 1/2 wanilii)
- 120-150 g cukru kokosowego (opcjonalnie cukier trzcinowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- Masło roztapiamy w garnuszku. Zostawiamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Do miski wrzucamy: cukier, jajka, cukier waniliowy bądź ziarenka wanilii i ucieramy mikserem/Thermomix ok. 3 min.
- Dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia oraz napój roślinny. Miksujemy ok.2 min.
- Następnie cały czas mieszając wlewamy roztopione masło. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję płynną i gęstą. Jeżeli jest płynna dodajemy mąkę, jeżeli za gęsta to dodajemy więcej napoju roślinnego.
- Przelewamy ciasto do foremki (keksówka ok.31cmx10cm) ). Tak aby ciasto było w połowie foremki.
- Dekorujemy owocami( np. rabarbar, jabłka, truskawki, porzeczka bądź śliwki). Należy je delikatnie wcisnąć w ciasto.
- Pieczemy ok. 45min -1 h, do suchego patyczka.
- Ciasto podajemy po ostudzeniu, można je lekko posypać cukrem pudrem (najlepiej trzcinowym).
Dodaj komentarz