Ucierane ciasto z owocami (gf)

Bezglutenowe ciasto z owocami z dodatkiem cukru kokosowego. Bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne! Idealnie będzie smakować z jabłkami bądź mrożonymi owocami np. śliwka lub czarna/czerwona porzeczka. 

Składniki:

  • 180 g mąki bezglutenowej uniwersalnej* 
  • 2 jajka 
  • 55 ml napoju roślinnego** 
  • 95 g masła (bez laktozy)
  • Ziarenka z ½ wanilii  albo 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g – 150 g cukru kokosowego***
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 
  • Owoce np. rabarbar, jabłka, truskawki, porzeczka bądź śliwki
  • Cukier puder trzcinowy****

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztapiamy w garnuszku. Zostawiamy. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół). 
  3. Do miski wrzucamy: cukier, jajka, cukier waniliowy bądź ziarenka wanilii i ucieramy mikserem/Thermomix ok. 3 min. 
  4. Dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia oraz napój roślinny. Miksujemy ok.2 min. 
  5. Następnie cały czas mieszając wlewamy roztopione masło. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję płynną i gęstą. Jeżeli jest płynna dodajemy mąkę, jeżeli za gęsta to dodajemy więcej napoju roślinnego. 
  6. Przelewamy ciasto do foremki (keksówka ok.31cmx10cm) ). Tak aby ciasto było w połowie foremki. 
  7. Dekorujemy owocami. Należy je delikatnie wcisnąć w ciasto. 
  8. Pieczemy ok. 45min -1 h, do suchego patyczka. 
  9. Ciasto podajemy po ostudzeniu, można je lekko posypać cukrem pudrem (najlepiej trzcinowym). 

*Użyłam mąki firmy Schar. Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej – użyj mąki pszennej. Pilnuj konsystencji. 

**Ja użyłam napoju migdałowego. Jeżeli nie zależy Ci wersji bez laktozy dodaj zwykłe mleko krowie. 

***Cukier kokosowy możesz zamienić na cukier trzcinowy. Należy jednak pamiętać aby dodać go mniej (ok.80-100g).

****Aby otrzymać cukier puder trzcinowy należy cukier trzcinowy zblendować w Thermomix/blender o wysokiej mocy albo w młynku do kawy na gładką masę. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *