Warzywna fasolka po bretońsku

Zupełnie inna fasolka po bretońsku… A dlaczego? Dużo w niej warzyw w tym pieczony bakłażan, nie ma w niej mięsa, jest bardzo pożywna i smaczna! Danie idealne dla całej rodziny (3-4 osoby), wystarczy spokojnie na 2-3 dni. Przekonaj się o jej smaku! 

Fasolka najlepiej smakuję na drugi, a nawet i trzeci dzień zatem polecam ją zrobić dzień wcześniej! 🙂

Składniki:

  • 200g suchej fasoli Jaś (do gotowania dodatkowo 2 liście laurowe oraz 1 łyżka oliwy)
  • 2 małe bakłażany albo 1 średniej wielkości 
  • ½ średniej cukinii albo 1 mała 
  • 1 puszkę albo słoik krojonych pomidorów (400ml)
  • ok.330ml passaty pomidorowej 
  • ok 2-3 szklanki wody niegazowanej 
  • 4 liście laurowe 
  • 2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1 łyżeczka suszonej papryki 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Szczypta chili albo pieprzu cayenne (do smaku)

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę Jaś zostawiamy w naczyniu z zimną wodą na całą noc aby się wymoczyła. 
  2. Następnego dnia w dużym garnku z wodą gotujemy do miękkości (ok.2h) wymoczoną fasolę z dodatkiem 2 liści laurowych oraz 1 łyżki oliwy. 
  3. Świeży bakłażan myjemy, moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 2-3 min, odcinamy końcówki. Następnie kroimy na duże kwadratowe kawałki. Wrzucamy do miski i polewamy 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszamy aby każdy kawałek bakłażana był obtoczony oliwą. 
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół)
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojonego i skropionego oliwą bakłażana. Pieczemy ok.20-30 min. aż bakłażan będzie miękki i lekko brązowy. 
  6. W czasie pieczenia myjemy cukinie, moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 2-3 min. Odcinamy końcówki i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach. Zostawiamy w osobnym naczyniu. 
  7. Upieczony bakłażan przekładam do kielicha blendera i blendujemy na masę o drobnych kawałkach bakłażana (nie robimy zbyt gładkiej). Możesz skorzystać też z blendera ręcznego. 
  8. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę. Lekko dusimy.  Dodajemy zblendowany bakłażan, mieszamy i delikatnie podsmażamy razem. 
  9. Dodajemy: passate pomidorową, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, suszona papryka, mielony kminek, odrobinę: soli, pieprzu oraz pieprzu cayenne albo chili, wodę niegazowaną oraz ugotowaną fasolę.  
  10. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 min. Często mieszamy. 
  11. Po ok.30min dodajemy startą cukinie i gotujemy ok.10-15min. Jeżeli fasolka po bretońsku jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo wodę (to zależy jaką lubisz, dodaj więcej jeżeli nie lubisz gęstej fasolki) 🙂
  12. Doprawiamy przed podaniem (najlepiej na drugi dzień). Podajemy na ciepło. 

Jeżeli nie potrzebujesz tak dużego dania zmniejsz ilość składników mniej więcejo połowę. 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *