Warzywna lasagne z bakłażanem, quinoa oraz pomidorami (v,gf,lf)

Przepyszna zapiekanka z kaszą quinoa, grillowanym bakłażanem i pomidorami. Koniecznie podaj ją z zieloną świeżą sałatką. Idealna dla całej rodziny. Ja osobiście uważam, że jest o wiele lepsza niż klasyczna z makaronem 🙂

Składniki

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 3 łyżki suchej kaszy quinoa
  • 2 łyżki suchej soczewicy czerwonej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100-120 ml wody
  • 1 cebula mała
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • mozzarella wegańska albo zwykła
  • przyprawy: 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • 4 garści orzechów nerkowca + woda do ich namoczenia

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą tak aby przykryć orzechy. Zostawiamy na min.20min. Następnie należy je bardzo dokładnie zmielić aż powstanie gładka masa- śmietanka z nerkowców.
  2. Umyty bakłażan kroimy w plastry średniej grubości a następnie wszystkie grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oleju. Grillowane plastry odkładamy na bok.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  4. Dodajemy poszatkowaną cebulę, podsmażamy a następnie przeciskamy czosnek przez praskę.Podsmażamy aż wszystko się zarumieni.
  5. Dodajemy poszatkowane pomidorki, lekko podsmażamy. Wlewamy wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok.10min.
  6. Piekarnik nagrzewamy – 180C, termoobieg.
  7. Następnie do sosu dodajemy suchą kaszę oraz soczewicę. Mieszamy. Sos nie może być zbyt wodnisty ani zbyt suchy. Powinien mieć konsystencję gęstą.
  8. Do formy żaroodpornej (ja użyłam 30×20) nalewamy na spód 2-3 łyżki sosu. Kładziemy kilka plastrów grillowanego bakłażana. Zalewamy sosem (mniej więcej połową) następnie kładziemy 2/3 łyżki śmietanki z nerkowców i układamy znów grillowanego bakłażana. Polewamy śmietanką z nerkowców i kładziemy na wierzch mozzarelle (rozdrobnioną w palcach). Całość przykrywamy pokrywką bądź sreberkiem.
  9. Pieczemy pod przykryciem ok.15min. a następnie bez przykrycia również 15min. Na ostatnie 5 min. można zwiększyć temperaturę do 200C.
  10. Podajemy na ciepło po lekkim ostudzeniu w towarzystwie zielonej sałatki 🙂 Smacznego!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *