
Przepyszna zapiekanka z kaszą quinoa, grillowanym bakłażanem i pomidorami. Koniecznie podaj ją z zieloną świeżą sałatką. Idealna dla całej rodziny. Ja osobiście uważam, że jest o wiele lepsza niż klasyczna z makaronem 🙂

Składniki
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 3 łyżki suchej kaszy quinoa
- 2 łyżki suchej soczewicy czerwonej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100-120 ml wody
- 1 cebula mała
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- mozzarella wegańska albo zwykła
- przyprawy: 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
- 4 garści orzechów nerkowca + woda do ich namoczenia
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą tak aby przykryć orzechy. Zostawiamy na min.20min. Następnie należy je bardzo dokładnie zmielić aż powstanie gładka masa- śmietanka z nerkowców.
- Umyty bakłażan kroimy w plastry średniej grubości a następnie wszystkie grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oleju. Grillowane plastry odkładamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy poszatkowaną cebulę, podsmażamy a następnie przeciskamy czosnek przez praskę.Podsmażamy aż wszystko się zarumieni.
- Dodajemy poszatkowane pomidorki, lekko podsmażamy. Wlewamy wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok.10min.
- Piekarnik nagrzewamy – 180C, termoobieg.
- Następnie do sosu dodajemy suchą kaszę oraz soczewicę. Mieszamy. Sos nie może być zbyt wodnisty ani zbyt suchy. Powinien mieć konsystencję gęstą.
- Do formy żaroodpornej (ja użyłam 30×20) nalewamy na spód 2-3 łyżki sosu. Kładziemy kilka plastrów grillowanego bakłażana. Zalewamy sosem (mniej więcej połową) następnie kładziemy 2/3 łyżki śmietanki z nerkowców i układamy znów grillowanego bakłażana. Polewamy śmietanką z nerkowców i kładziemy na wierzch mozzarelle (rozdrobnioną w palcach). Całość przykrywamy pokrywką bądź sreberkiem.
- Pieczemy pod przykryciem ok.15min. a następnie bez przykrycia również 15min. Na ostatnie 5 min. można zwiększyć temperaturę do 200C.
- Podajemy na ciepło po lekkim ostudzeniu w towarzystwie zielonej sałatki 🙂 Smacznego!