Warzywna zapiekanka z makaronem

Sycąca warzywna zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym. Niezwykle prosta w przygotowaniu i bogata w smaku. Idealna na obiad albo kolację dla całej rodziny. Pychota!

Składniki:

  • ½ średniej cukinii 
  • 15 dużych muszli makaronowych, najlepiej pełnoziarnistych (ilość zależna od formy, u mnie wielkość formy 25×25)*
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziele angielskie
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów z puszki/słoika, dobrej jakości/bio 
  • 330 g passaty / sosu pomidorowego, dobrej jakości/bio 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego  (opcjonalnie)
  • Szczypta chili / pieprzu cayenne 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • Kawałek sera koziego / mozzarella do posypania (jaki lubisz) 
  • 1 pęczek natki pietruszki (do posypania)

Sposób przygotowania:

  1. Podgotować makaron muszle w osolonej wodzie ok.8min. Makaron powinien być aldente. 
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie – lekko dusimy. 
  3. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oregano, sól, suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie), cukier oraz chili / pieprz cayenne. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok.10-15min. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak – w razie czego doprawiamy (ale nie przesadzamy). 
  4. Do przygotowanego sosu dodajemy mrożony groszek oraz cukinie startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i dusimy ok. 3-5 min.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200C (góra/dół).
  6. Na spód żaroodpornego naczynia nalewam duże 2 łyżki sosu tak aby pokryć spód całego naczynia. Układam w naczyniu ugotowane muszle w lekkich odstępach. 
  7. Zalewam przygotowanym sosem (najlepiej łyżką) muszle makaronowe. Mając na uwadze to aby nałożyć również sos do środka muszli. Rozprowadzamy sos równomiernie po całym naczyniu. 
  8. Na wierzch posypuje startym serem (na tarce o grubych oczkach). 
  9. Pieczemy ok. 15 min. ( na ostatnie 3-4 min. możemy włączyć termobieg aby ser lekko się przyrumienił). 
  10. Podajemy na ciepło, najlepiej posypaną natką pietruszki (drobno posiekaną).

*Muszle makaronowe możesz zastąpić innym makaronem np. typu rurka, świderki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *