Warzywny bowl (v,gf,lf)

Warzywny bowl wegański zwany zazwyczaj „budda bowl” to połączenie wielu warzyw w jednym daniu z dodatkiem kremowego orzechowego sosu! Ja osobiście polecam wybrać dwa warzywa z dodatkiem zielonej sałatki, rukoli czy szpinaku. Miska warzyw przypomina mi o podróży na Bali gdzie codziennie kosztowałam kolorowych i zdrowych smaków. Polecam to danie na każdą porę dnia! 

Składniki

  • 2-3 garści szpinaku 
  • 1 szt. tofu naturalne bio 
  • 2 garści ugotowanego bobu*
  • ½ szklanki suchej quinoa (białej albo miks)**
  • 1 szt. świeżej marchewki średniej wielkości 
  • 1 garść natki pietruszki 

Sos orzechowy

  • 1 puszka mleczka kokosowego (min.70% zawartość kokosa) 
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry***
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 80 ml wody 
  • ¼ – ½ łyżeczki pieprzu cayenne 

Jeżeli nie możesz jeść orzechów polecam inny sos. Skorzystaj z mojego przepisu na sos muszatardowo-miodowy tutaj >>

Marynata tofu

  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżki świeżego tartego imbiru 
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala****
  • 3 ząbki wyciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Tofu kroimy na duże kostki. Łączymy wszystkie składniki marynaty. Zalewamy kostki tofu powstałą marynatą, odstawiamy do lodówki na ok.20-30min.
  2. Warzywa: szpinak, bób, marchew oraz natkę pietruszki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez ok.8min. (dlaczego warto? Przeczytaj >>). Następnie płuczemy, odstawiamy na ręcznik papierowy.
  3. W międzyczasie do garnka wlewamy wszystkie składniki na sos. Gotujemy przez ok.5-8min na średnim ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien lekko zgęstnieć. Odstawiamy. 
  4. Gotujemy quinoa. Do gorącej wody dodajemy ½ łyżeczki soli oraz suchą quinoa. Gotujemy do miękkości.
  5. Gotujemy bób do miękkości.
  6. Rozgrzewamy suchą patelnie i dodajemy zamarynowane kostki tofu (nie potrzebujemy dodawać żadnego tłuszczu gdyż w marynacie mamy oliwę). Obsmażamy kostki tofu z każdej strony.
  7. Marchew kroimy w cienkie paseczki. Szpinak wycieramy ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki siekamy. 
  8. Ugotowaną quinoa łączymy z natką pietruszki. 
  9. Na talerz wykładamy posiekaną marchew, ugotowany i obrany bób, podsmażone tofu oraz quinoa z natką pietruszki. Polewamy 3 łyżkami sosu. Jemy na świeżo. 

Sosu powstanie więcej niż na dwie porcję zatem polecam na drugi dzień zrobić sobie inny warzywny bowl z ulubionymi warzywami. Możesz upiec batata, podać z kalafiorem, brokułem bądź awokado. Kombinuj i zajadaj się samym zdrowiem! 

*Zamiast bobu możesz dodać ugotowaną fasolkę mung, cieciorkę albo inne warzywo strączkowe.

**Możesz wymienić na kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, sorgo, kaszę pęczak albo ryż brązowy/czerwony/czarny.

***Jeżeli masz inną pastę curry to wymień.  

**** Zamiast przyprawy możesz dodać ½ łyżeczki papryki wędzonej oraz ½ łyżeczki papryki ostrej. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *