Warzywny pasztet z suszoną śliwką (v,gf,lf)

Warzywny i wegański pasztet bezglutenowy z suszoną śliwką. Aromatyczny, delikatnie pikantny a zarazem słodki. Podaj go w towarzystwie kiszonego ogórka. Palce lizać! Wybitnie jestem z niego dumna. Koniecznie wpisz go na swoją listę świąteczną!

Składniki 

  • 3szt. marchewki średniej wielkości 
  • 2szt. duże pietruszki
  • 150g różnych orzechów(ja dałam laskowe, włoskie i nerkowca)*
  • 2 duże szalotki 
  • 2 łyżki masła wegańskiego albo oliwy z oliwek (bądź masło klarowane ghee)
  • 100g kaszy jaglanej 
  • 150g wody albo bulionu warzywnego 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3 liście suszone laurowe 
  • 3 ziarenka ziela anielskiego 
  • 3 ziarenka owoce jałowca 
  • Ok.15szt miękkich suszonych śliwek 
  • Gałązka świeżego tymianku albo natka pietruszki do dekoracji 

Sposób przygotowania 

  1. Mielimy orzechy na gładko. Odstawiamy.
  2. Gotujemy do miękkości kasze jaglana z wodą/bulionem. 
  3. Marchew i pietruszkę moczymy w sodzie. Następnie płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki. 
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy rozdrobnioną cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i owoce jałowca. Wszystko mieszamy i podsmażamy 5min. 
  5. Następnie na patelnie dodajemy suszony tymianek, suszone papryki i pokrojoną pietruszkę i marchewkę. Całość podsmażamy 7-8min. 
  6. Do blendera wrzucamy: całą zawartość patelni, ugotowaną kasze jaglaną, zmielone orzechy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy (w Thermomixie blendowałam całość ok.10min, masa z racji tego, że była ciepła napowietrzała się więc często musiałam wyłączać i przemieszać). 
  7. Formę (dałam keksówke krótszą a grubszą) wykładamy papierem do pieczenia. 
  8. Piekarnik nagrzewamy na 200C (góra/dół) 
  9. Na spód formy łyżką nakładamy masę, mniej więcej dajemy mniej niż połowę. Następnie wyglądamy i przez środek kładziemy miękkie suszone śliwki tworząc dwa paski. Przykrywamy to pozostałą masą. 
  10. Pieczemy ok.35-40min. Do momentu aż pasztet będzie łatwo odchodził od papieru do pieczenia. Wystarczy podnieść lekko i sprawdzić. 
  11. Pozostawiamy pasztet do wystudzenia. Następnie wkładamy go w zimne miejsce. Najlepiej smakuje schłodzony na drugi dzień.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *