Alternatywa dla wszystkich tych którzy nie mogą jeść jajek a mają ochotę na szakszukę, o! :)))
Składniki
- 1 bakłażan średniej wielkości (można wymienić na coś innego, poniżej propozycje)*
- 2 ząbki czosnku
- ok.400ml krojonych pomidorów z puszki/ słoika
- ok.330ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła ghee
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- Świeży: szczypiorek / natka pietruszki / kolendra (do posypania)
- Opcjonalnie (jeżeli nie używasz sera): Świeże awokado pokrojone w kostkę (jako dodatek)
- MASA NIEJAJECZNA: 1 kostka tofu naturalnego (ok.180g), 1/2 łyżeczki czarnej soli, 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych, 4-5 łyżek napoju roślinnego niesłodzonego, 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej/mąki bezglutenowej, opcjonalnie 1/4 łyżeczki suszonej kurkumy
Pieczenie bakłażana
- Bakłażan moczymy w misce wody z dodatkiem sody (3 łyżeczki) przez 5min.
- Kroimy w średniej wielkości kostkę. Końcówki wyrzucamy.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180C (góra/dół)
- W osobnym naczyniu wrzucamy pokrojony bakłażan i skrapiamy oliwą (ok.1-1.5 łyżki). Dokładnie mieszamy aby cały bakłażan był obtoczony oliwą.
- Wykładamy na blachę i pieczemy ok.35-45min. Do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
- Pieczenie bakłażana możesz zrobić dzień wcześniej. Wystudzony przechowywać w lodówce 🙂
- Pieczony bakłażan możesz wykorzystać do przygotowania posiłku w kawałkach albo zblendowany na gładką masę.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy głęboką patelnie. Rozgrzewamy ją z dodatkiem masła ghee.
- Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Lekko podsmażamy przez 1-2min.
- Pieczony bakłażan blendujemy na głądką masę. Dodajemy na patelnie. Całość mieszamy.
- Dodajemy krojone pomidory oraz passatę pomidorową. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok.10min.
- Następnie dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
- > Jeżeli używasz innego, delikatnego składnika niż pieczony bakłażan to jest to właśnie ten moment aby go dodać. Wrzucamy jarmuż/szpinak i delikatnie wbijamy drewnianą łyżką w sos. Zostawiamy pod przykryciem na 2min. <
- Składniki na masę niejajeczną (bez kurkumy) wkładamy do blendera rozdrabniacza (bądź ręczny) i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby stopniowo dodajemy napój roślinny do uzyskania konsystencji ale jogurt grecki. Jeżeli chcemy odtworzyć wygląd jajka 😉 to przekładamy 2 łyżki masy niejajecznej do miski i dodajemy suszoną kurkumę. Mieszamy. A można też dorzucić kurkumę do całość, po prostu 🙂
- W sosie robimy drewnianą łyżką delikatne otwory i do każdego nakładamy łyżką masę niejajeczną. Jeżeli zrobiliśmy masę z kurkumą to małą łyżeczką nakładamy na środek aby odwzorować wygląd jajka 😉 Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok.5min. aż masa niejajeczna się podgotuję
- Następnie dorzucamy pokrojone awokado / rozkruszoną vege fetę, posypujemy świeżym szczypiorkiem.
- Podajemy na ciepło, najlepiej z domowym pieczywem – wypróbuj przepis >>
*Zamiast pieczonego bakłażana możesz dodać np.:
- startą cukinie którą należy delikatnie wycisnąć aby pozbyć się nadmiaru wody,
- jarmuż – uprzednio należy zalać go gorącą wodą i zostawić na 3-4min.
- świeży szpinak,
- świeże i pokrojone w kawałki szparagi,
- świeżą i pokrojoną paprykę.
Delikatne produkty np. szpinak, „sparzony” jarmuż należy wrzucić przed samym nałożeniem masy niejajecznej. Twardsze składniki jak szparagi, papryka a nawet starta cukinia (świetnie połączy się dodajemy jak pieczony bakłażan.
Znajdź mnie na:
(Visited 80 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz