Uwielbiamy! Ta tajska zupa jest aromatyczna, szybka w przygotowaniu (potrzebujesz dosłownie 15min.) i bardzo sycąca. Możesz ją przygotować w wersji vege z groszkiem cukrowym i grzybami mung. A dla wszystkich miłośników krewetek – tak! możesz ją przygotować razem z nimi! 🙂
Składniki
- 2 łyżki dobrej jakości pasty tom yum (najlepiej w słoiczkach; do kupienia w sklepach z produktami orientalnym, ja ostatnio dobrej jakości znalazłam w Lidlu – unikajcie w saszetkach, zazwyczaj są przepełnione syropami glukozowo-fruktozowymi i różnymi wzmacniaczami smaku)
- 1 l wywaru warzywnego (mój przepis tutaj >>)
- 2 szklanki dobrej jakości mleczka kokosowego (ja używam firmy real thai)
- 2 garści suszonych grzybów mung w całości
- 2 garści świeżego groszku cukrowego
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 szklanka pomidorów krojonych ze słoika/puszki (opcjonalnie)
- 10 szt. rozmrożonych oczyszczonych i obranych krewetek (opcjonalnie)
- sól do smaku
- sezam / kolendra / sok ze świeżej limonki – do podania
- makaron ryżowy do podania
Sposób przygotowania
- Przepłukujemy suszone grzyby.
- Rozgrzewamy suchą patelnie a następnie dodajemy pastę tom yum. Rozgrzewamy ją ok.2-3min. Następnie wlewamy ciepły wywar i wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy ok.10min.
- Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do momentu aż będzie miękki.
- Następnie do zupki dodajemy mleczko kokosowe, olej sezamowy, sos rybny, umyty groszek cukrowy oraz pomidory ze słoika oraz krewetki jeżeli używamy. Mieszamy i gotujemy ok.5-8min. na małym ogniu. Wyciągamy grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zupy.
- Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty tom yum.
- Podajemy z makaronem ryżowym, posypujemy sezamem, kolendrą i skrapiamy świeżą limonką.
Znajdź mnie na:
(Visited 205 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz