Wegańska zupa tajska tom yum z groszkiem cukrowym i grzybami (v,gf,lf)

Uwielbiamy! Ta tajska zupa jest aromatyczna, szybka w przygotowaniu (potrzebujesz dosłownie 15min.) i bardzo sycąca. Możesz ją przygotować w wersji vege z groszkiem cukrowym i grzybami mung. A dla wszystkich miłośników krewetek – tak! możesz ją przygotować razem z nimi! 🙂

Składniki

  • 2 łyżki dobrej jakości pasty tom yum (najlepiej w słoiczkach; do kupienia w sklepach z produktami orientalnym, ja ostatnio dobrej jakości znalazłam w Lidlu – unikajcie w saszetkach, zazwyczaj są przepełnione syropami glukozowo-fruktozowymi i różnymi wzmacniaczami smaku)
  • 1 l wywaru warzywnego (mój przepis tutaj >>)
  • 2 szklanki dobrej jakości mleczka kokosowego (ja używam firmy real thai)
  • 2 garści suszonych grzybów mung w całości
  • 2 garści świeżego groszku cukrowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka pomidorów krojonych ze słoika/puszki (opcjonalnie)
  • 10 szt. rozmrożonych oczyszczonych i obranych krewetek (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • sezam / kolendra / sok ze świeżej limonki – do podania
  • makaron ryżowy do podania

Sposób przygotowania

  1. Przepłukujemy suszone grzyby.
  2. Rozgrzewamy suchą patelnie a następnie dodajemy pastę tom yum. Rozgrzewamy ją ok.2-3min. Następnie wlewamy ciepły wywar i wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy ok.10min.
  3. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do momentu aż będzie miękki.
  4. Następnie do zupki dodajemy mleczko kokosowe, olej sezamowy, sos rybny, umyty groszek cukrowy oraz pomidory ze słoika oraz krewetki jeżeli używamy. Mieszamy i gotujemy ok.5-8min. na małym ogniu. Wyciągamy grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zupy.
  5. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty tom yum.
  6. Podajemy z makaronem ryżowym, posypujemy sezamem, kolendrą i skrapiamy świeżą limonką.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *