Ciekawy w smaku, chrupiący i lekko pikantny wegański „bekon”. Nigdy nie byłam fanką bekonu zatem dość ciężko mi to porównać ale ten wegański „bekon” super smakuje! Idealny jako dodatek np.do makaronów bądź jako samodzielna przekąska.
Składniki
- 1 ½ szklanki płatków/chipsy kokosa
- 2 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
- 1 łyżka oleju roślinnego albo oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- Szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego
- ½ łyżeczki płynnego dymu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki (oprócz płatków) łączmy ze sobą do połączenia sosu.
- Do miski wrzucamy płatki kokosa a następnie zalewamy powstałym sosem. Mieszamy najlepiej dłonią tak aby każdy chips kokosowy był obtoczony w sosie.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180C (góra/dół)
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chipsy kokosowe obtoczone w sosie.
- Pieczemy ok. 25min. Mieszamy od czasu do czasu. Uważamy aby nie spalić.
- Studzimy i przechowujemy w szklanym słoiku.