Totalnie inny. Wegański creme brulee

Prosty wegański creme brulee. Pyszny zamiennik klasycznego kremu. Należy jednak pamiętać o kaloryczności jednej porcji. Mój totalny faworyt wśród słodkości jednak przeznaczony na wyjątkowe święta. Dowiesz się dlaczego na samym końcu artykułu.

Składniki (ok.4 porcji):

  • 100g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego (mocno schłodzonego) 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • laska wanilii bądź 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Sposób przygotowania:

  1. Nerkowce zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc.
  2. Mleko kokosowe pozostawiamy w lodówce przynajmniej na 12h, najlepiej 24h. 
  3. Następnie w blenderze o wysokiej mocy (ja użyłam Thermomix: 1min./obr.9) mielimy cukier trzcinowy na cukier puder. Koniecznie! (albo w ostateczności używamy już gotowego cukru pudru trzcinowego). 
  4. Nerkowce odsączamy z wody. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i nożem bądź łyżeczką wyskrobujemy miąższ. Wrzucamy do miski: odsączone nerkowce, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego oraz ziarenka wanilii/ekstrakt z wanilii, dokładnie blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego). Sprawdzamy poziom słodkości (jeżeli za mało słodkie dorzucamy więcej cukru). Nie przesadzamy! 🙂
  5. Mocno schłodzone mleko kokosowe rozdziela się na dwie warstwy. Zbieramy 4-5 łyżek twardego kremu kokosowy z góry (bez wody) i przekładamy do miski (pamiętaj, żeby nie była ciepła). Używamy miksera (ja używam Thermomix z motylkiem: 3-4min/obr.3) i ubijamy krem na bitą śmietanę kokosową.
  6. Do kremu z nerkowców dokładamy bitą śmietanę kokosową. Delikatnie i dokładnie mieszamy do połączenia. 
  7. Nakładamy krem do foremek: ok.3 płaskie łyżki na 1 szt. 
  8. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3h.
  9. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami, borówkami (bądź konfiturą owocową z mojego przepisu) albo cukrem trzcinowym (który powinien zostać przypalony specjalnym palnikiem gazowym) 

WAŻNE!

1 porcja to ok. 200 kcal (przede wszystkim przez orzechy!)

Pamiętaj! 1 porcja (ok.45g) – limit dzienny na słodkie i orzechy mocno wyczerpany! 🙂 Przede wszystkim takie słodkości robimy okazjonalnie tzw. od święta. 😉

Deser nie jest przeznaczony dla osób z nietolerancją bądź alergią na jakikolwiek składnik przepisu oraz dla osób na diecie redukcyjnej (odchudzającej).

Wartość odżywcza w 1 porcji czyli 45g (zakładając, że w przybliżeniu 1 łyżka to 15g):

www.kalkulatorkalorii.net

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *