Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy (v,gf,lf,sf)

Zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy jaki udało mi się upiec. Wychodzi zawsze tak samo… zawsze idealnie! Możesz go upiec z kawałkami gorzkiej czekolady, ulubionymi nasionami/orzechami bądź podać z masłem orzechowym. Jeżeli chcesz stworzyć pyszne babeczki to śmiało możesz je upiec również w takiej formie. To taki chlebek który bardzo szybko znika z talerza, daje słowo 🙂

Składniki

  • 120ml oleju roślinnego np.kokosowy rafinowany (bez zapachu, olej słonecznikowy, z pestek winogron itp.
  • 100g ksylitolu/erytrytolu (można z niego zrezygnować)
  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości (ok.330g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek napoju roślinnego (może być też mleko)
  • 180g mąki bezglutenowej mix B (Schar)
  • 100g mąki owsianej bezglutenowej (może też być 80g mąki migdałowej bądź mix: 50g mąki migdałowej i 50g owsianej bezglutenowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 garści blanszowanych orzechów pekan bądź 2 garści gorzkiej czekolady bez cukru, ulubione nasiona (opcjonalnie)
  • jeżeli rezygnujesz z ksylitolu możesz zrobić daktylowa-orzechową pastę czyli 3 garści suszonych daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 3-4 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Banany obieramy i wrzucamy do dużej miski, zgniatamy widelcem.
  2. Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce z bananami czyli napój, olej i sok z cytryny.
  3. W oddzielnej misce umieszczamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon i ksylitol. Dokładnie mieszamy.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
  5. Przygotowujemy klasyczną keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy, możemy partiami tak aby dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  7. Wrzucamy na samym końcu ulubione nasiona/orzechy/czekolada. Mieszamy.
  8. Przekładamy do keksówki, dekorujemy wierzch (albo i nie 🙂 i pieczemy ok.45min.(do suchego patyczka)
  9. Wersja z pastą daktylowo-orzechową (bez ksylitolu): wszystkie składniki na pastę umieszczamy w melakserze i blindujemy na gładki krem, jeżeli jest za suche to dodajemy stopniowo więcej wody. Wykładamy połowę masy do foremki na chlebek bananowy, nakładamy pastę daktylowo-orzechową, dobrze jest ją przemieszać wykałaczką razem z masą, następnie nałożyć drugą część ciasta. Można udekorować i pieczemy 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *