Zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy jaki udało mi się upiec. Wychodzi zawsze tak samo… zawsze idealnie! Możesz go upiec z kawałkami gorzkiej czekolady, ulubionymi nasionami/orzechami bądź podać z masłem orzechowym. Jeżeli chcesz stworzyć pyszne babeczki to śmiało możesz je upiec również w takiej formie. To taki chlebek który bardzo szybko znika z talerza, daje słowo 🙂
Składniki
- 120ml oleju roślinnego np.kokosowy rafinowany (bez zapachu, olej słonecznikowy, z pestek winogron itp.
- 100g ksylitolu/erytrytolu (można z niego zrezygnować)
- 3 dojrzałe banany średniej wielkości (ok.330g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek napoju roślinnego (może być też mleko)
- 180g mąki bezglutenowej mix B (Schar)
- 100g mąki owsianej bezglutenowej (może też być 80g mąki migdałowej bądź mix: 50g mąki migdałowej i 50g owsianej bezglutenowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 garści blanszowanych orzechów pekan bądź 2 garści gorzkiej czekolady bez cukru, ulubione nasiona (opcjonalnie)
- jeżeli rezygnujesz z ksylitolu możesz zrobić daktylowa-orzechową pastę czyli 3 garści suszonych daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 3-4 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Banany obieramy i wrzucamy do dużej miski, zgniatamy widelcem.
- Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce z bananami czyli napój, olej i sok z cytryny.
- W oddzielnej misce umieszczamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon i ksylitol. Dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
- Przygotowujemy klasyczną keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy, możemy partiami tak aby dobrze wymieszać wszystkie składniki.
- Wrzucamy na samym końcu ulubione nasiona/orzechy/czekolada. Mieszamy.
- Przekładamy do keksówki, dekorujemy wierzch (albo i nie 🙂 i pieczemy ok.45min.(do suchego patyczka)
- Wersja z pastą daktylowo-orzechową (bez ksylitolu): wszystkie składniki na pastę umieszczamy w melakserze i blindujemy na gładki krem, jeżeli jest za suche to dodajemy stopniowo więcej wody. Wykładamy połowę masy do foremki na chlebek bananowy, nakładamy pastę daktylowo-orzechową, dobrze jest ją przemieszać wykałaczką razem z masą, następnie nałożyć drugą część ciasta. Można udekorować i pieczemy 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 22 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz