
Chce być z Tobą szczera od samego początku: wegański majonez ma inny smak niż ten na bazie jajek! 🙂 Tutaj jednak nic się nie zmieni ale warto go zrobić bo świetnie pasuję jako dodatek do past czy sosów np. do faszerowanych jajek – nie wyczujesz smaku a jednak danie będzie troszkę lżejsze 🙂

Składniki:
- 50 ml napoju sojowego (koniecznie sojowy!)
- 1 łyżeczka soli kala maka*
- 1 łyżeczka octu ryżowego**
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki syropu z agawy***
- 360 ml olej z pestek winogron****
- ¼ płaskiej łyżeczki z kurkumy
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Do blendera wlewamy mleko oraz ocet. Następnie dodajemy musztardę, pieprz, syrop oraz sól. Miksujemy przez chwilę.
- Powoli i cienkim strumieniem dolewamy olej przy wolnych obrotach blendera/miksera.
- Gdy wlejemy cały olej sprawdzamy gęstość i smak majonezu. Jeżeli brakuje coś w smaku – dodaj więcej soli, pieprzu, słodkiego syropu. Jeżeli jest za gęsty to możemy dodać odrobinę gorącej wody, jeżeli za rzadki dodajemy stopniowo więcej oleju.
- Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce przez max. 3-4 tygodnie.
*Koniecznie musi być ta sól gdyż nadaję jajecznego posmaku.
**Ocet ryżowy jest bardzo delikatny i idealnie pasuję do majonezu. Jeżeli nie masz możesz użyć np. jabłkowego.
***Syrop z agawy możesz wymienić na miód, cukier puder albo syrop z melasy.
****Może być inny olej np. kukurydziany (bio), ryżowy itp.
Jedna odpowiedź