Wegański pasztet z warzyw po rosole (v,gf,lf)

Roślinny pasztet w duchu zero waste. Nie wyrzucaj warzyw które ugotowałeś na wywar, można z nich zrobić pyszny pasztet 🙂 Używamy tylko miękkich, nie rozgotowanych warzyw.

Składniki

  • warzywa z wywaru: 2 duże ugotowane marchewki, 2 pietruszki średniej wielkości
  • 1 świeża cukinia średniej wielkości
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • ok.100g ugotowanej cieciorki albo np.fasoli białej/czerwonej
  • 2 liście laurowe (świeże albo suszone)
  • listki z 2 gałązek rozmaryn
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 3 kopiaste łyżki płatków jaglanych albo owsianych
  • 4 kopiaste łyżki ziaren słonecznika + do posypania wierzchu
  • sól i pieprz do smaku
  • jeżeli konsystencja będzie zbyt płynna zwiększamy ilość płatków jaglanych bądź dodajemy 2 łyżki mąki bezglutenowej bądź ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Jeśli używasz: orzechy prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy.
  2. Na patelnie wlewamy olej. Rozgrzewamy.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną cebule, czosnek, liść laurowy i rozmaryn. Podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy pokrojoną cukinie. Smażymy na złoty kolor.
  4. Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy zawartość patelni, ugotowane warzywa z rosołu, prażone orzechy, płatki, słonecznika, natka pietruszki. Blendujemy na gładką masę, do skutku 😉
  5. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
  6. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i posypujemy wierzch słonecznikiem.
  7. Pieczemy ok.1h. na złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schładzamy w lodówce.
  8. Pasztet świetnie smakuję zimy i z dodatkiem kiszonek 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *