Roślinny pasztet w duchu zero waste. Nie wyrzucaj warzyw które ugotowałeś na wywar, można z nich zrobić pyszny pasztet 🙂 Używamy tylko miękkich, nie rozgotowanych warzyw.
Składniki
- warzywa z wywaru: 2 duże ugotowane marchewki, 2 pietruszki średniej wielkości
- 1 świeża cukinia średniej wielkości
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- ok.100g ugotowanej cieciorki albo np.fasoli białej/czerwonej
- 2 liście laurowe (świeże albo suszone)
- listki z 2 gałązek rozmaryn
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 3 kopiaste łyżki płatków jaglanych albo owsianych
- 4 kopiaste łyżki ziaren słonecznika + do posypania wierzchu
- sól i pieprz do smaku
- jeżeli konsystencja będzie zbyt płynna zwiększamy ilość płatków jaglanych bądź dodajemy 2 łyżki mąki bezglutenowej bądź ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Jeśli używasz: orzechy prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy.
- Na patelnie wlewamy olej. Rozgrzewamy.
- Następnie dodajemy pokrojoną cebule, czosnek, liść laurowy i rozmaryn. Podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy pokrojoną cukinie. Smażymy na złoty kolor.
- Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy zawartość patelni, ugotowane warzywa z rosołu, prażone orzechy, płatki, słonecznika, natka pietruszki. Blendujemy na gładką masę, do skutku 😉
- Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
- Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i posypujemy wierzch słonecznikiem.
- Pieczemy ok.1h. na złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schładzamy w lodówce.
- Pasztet świetnie smakuję zimy i z dodatkiem kiszonek 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 121 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz