Wegański ramen z „mielonym”, dynią oraz pak choi (v,gf,lf)

Aromatyczny, gęsty i lekko pikantny wegański ramen. Bez glutenu i bez laktozy. Dosłownie idealny! Mój narzeczony skomentował go: „przeszłaś sama siebie”. Zatem to najlepsza recenzja poniższej zupy. 🙂

Porcja dla 3-4 osób

Wywar:

  • 1 łyżka pasty miso 
  • 3 łyżki oleju sezamowego 
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego (ja używam zielony firmy Kikkoman)*
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 1.5l bulionu warzywnego (koniecznie z imbirem)
  • odrobina pieprzu cayenne/chili ( w zależności od preferencji)
  • 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 5 dużych suszonych grzybów shitake 
  • 5 suszonych grzybów mun 

Pasta dyniowa:

  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 250ml wody
  • 1 łyżka pasty miso 
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tzw.tahini 

„Mielone” z tofu:

  • 1 kostka naturalnego tofu bio
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 10cm kawałek imbiru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 

Do podania: 

  • 2-3 krążki pieczonej dyni  (1 porcja)
  • Zblanszowany pak choi
  • 1 garść szczypiorku
  • Makaron z ryżu brązowego, makaron ryżowy, makaron ramen

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy wywar warzywny z mojego przepisu >> Następnie odlewamy do garnka 1.5l klarownego wywaru.
  2. W międzyczasie przygotowujemy puree z dyni czyli dynię kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oliwy i pieczemy na blaszce do miękkości. Miksujemy upieczoną dynię do uzyskania gładkiej masy czyli puree.
  3. Do klarownego wywaru wrzucamy grzyby shitake oraz mun. Gotujemy przez 15min. na małym ogniu.
  4. Następnie do wywaru dodajemy: sosy sojowe, pastę miso, pieprz cayenne, cukier kokosowy (jeżeli dodajesz) oraz olej sezamowy. Gotujemy na średnim ogniu przez 10min.
  5. W między czasie miksujemy w blenderze wszystkie składniki na pastę dyniową. Na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i lekko płynnej pasty. Dodajemy pastę do wywaru cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką spiralną). Mieszamy do momentu idealnego połączenia się wywaru z pastą.
  6. „Mielone”: tofu wyciskamy z wody oraz rozkruszamy w palcach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozkruszone tofu. Podsmażamy do lekkiego zarumienienia (ok.5min.) a następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę oraz starty imbir. Smażymy całość przez kolejne 5-8min. Na samym końcu dodajemy sos sojowy i mieszamy. Odstawiamy.
  7. Dynie kroimy na cienkie krążki. Kładziemy na blaszce, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek oraz posypujemy np. suszoną papryką ostrą. Pieczemy do miękkości w 180C.
  8. Blanszowanie pak choi: gotujemy wodę w czajniku. Kroimy pak choi na pół i zalewamy gorącą wodą aż przykryję kapustę. Pozostawiamy na kilka minut i wylewamy wodę.
  9. Makaron ryżowy/ramen gotujemy według instrukcji. Pamiętaj! Makaron ryżowy nie gotujemy – najlepiej jest go zalać ciepłą wodą i pozostawić do momentu aż zmięknie.
  10. Przygotowujemy głęboki talerz. Wlewamy wywar, nakładamy: makaron, „mielone”, pieczoną dynie, zblanszowany pak choi. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Ewentualnie możemy polać całość 1 łyżką oleju sezamowego (bądź dla miłośników pikantnych przypraw: polewamy olejem chili).

*Jeżeli używasz czerwonego sosu sojowego firmy Kikkoman – polecam dać 2 łyżki. Jest on o wiele bardziej słony od zielonej wersji.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *