Wegański sernik na zimno z czarną porzeczką (v,gf,lf)

Pyszny, delikatny i kremowy na każdą porę roku! 🙂 Wegański, bez glutenu, bez laktozy sernik na zimno z czarną porzeczką. Delikatnie słodki. Wyśmienity i tyle. 🙂

Składniki

Spód do vege-sernika

  • 10-15szt. suszonych daktyli
  • 100g migdałów
  • 100g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego

Masa

  • 200g nerkowców
  • 2 jogurty kokosowe (1szt.=150g) (mogą być naturalne-najlepiej greckie)
  • 1szt. olejek migdałowy
  • 1 cytryna średniej wielkości (skórka z całej cytryny i sok z 1/2)
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu z agawy (albo innego słodzika, może być naturalny miód najlepiej o nieintensywnym smaku)
  • 5 łyżek czarnej porzeczki

Konfitura z czarnej porzeczki

  • 250g czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki syropu z daktyli / cukru kokosowego albo trzcinowego (+)
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą tak aby je przykryć i pozostawiamy na 30-40min.
  2. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 30min.
  3. W międzyczasie przygotowujemy formę. Ja użyłam tortownicy o śr.20cm.
  4. Cytrynę moczymy w zimnej wodzie i 1 łyżeczce sody przez 10min. Następnie płuczemy i zalewamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę z całej cytryny a z 1/2 wyciskamy sok. Odstawiamy.
  5. Olej kokosowy na spód sernika należy delikatnie podgrzać i rozpuścić. Następnie wszystkie składniki na spód ciasta przekładamy do blendera i blendujemy na małe kawałki. Wykładamy masą spód tortownicy tak aby przykryć równomiernie cały.
  6. Olej kokosowy na do masy sernika należy delikatnie podgrzać i rozpuścić. Następnie wszystkie składniki na masę (oprócz porzeczki) wrzucamy do blendera. Powstałą 2/3 masy przelewamy na spód ciasto do formy. Pozostawiamy w lodówce na 2-3h. W międzyczasie 1/3 masy pozostawiamy w blenderze i dorzucamy czarną porzeczką. Blendujemy i pozostawiamy.
  7. W międzyczasie przygotowujemy konfiturę. Połowę porzeczki, syrop i wodę dodajemy do garnka i podgrzewamy ok.8min. Następnie dodajemy drugą połowę i podgrzewamy kolejne 8min. Przekładamy do szklanego słoika i przechowujemy w lodówce.
  8. Po 2-3h wyciągamy ciasto z lodówki i wylewamy masę porzeczkową na ciasto. Pozostawiamy w lodówce sernik na całą noc. Przechowujemy w lodówce.
  9. Przed podaniem każdy kawałek sernika polewamy konfiturą z czarnej porzeczki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *