Pyszny, delikatny i kremowy na każdą porę roku! 🙂 Wegański, bez glutenu, bez laktozy sernik na zimno z czarną porzeczką. Delikatnie słodki. Wyśmienity i tyle. 🙂


Składniki
Spód do vege-sernika
- 10-15szt. suszonych daktyli
- 100g migdałów
- 100g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
Masa
- 200g nerkowców
- 2 jogurty kokosowe (1szt.=150g) (mogą być naturalne-najlepiej greckie)
- 1szt. olejek migdałowy
- 1 cytryna średniej wielkości (skórka z całej cytryny i sok z 1/2)
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- 3-4 łyżki syropu z agawy (albo innego słodzika, może być naturalny miód najlepiej o nieintensywnym smaku)
- 5 łyżek czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki
- 250g czarnej porzeczki
- 3-4 łyżki syropu z daktyli / cukru kokosowego albo trzcinowego (+)
- 4 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą tak aby je przykryć i pozostawiamy na 30-40min.
- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 30min.
- W międzyczasie przygotowujemy formę. Ja użyłam tortownicy o śr.20cm.
- Cytrynę moczymy w zimnej wodzie i 1 łyżeczce sody przez 10min. Następnie płuczemy i zalewamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę z całej cytryny a z 1/2 wyciskamy sok. Odstawiamy.
- Olej kokosowy na spód sernika należy delikatnie podgrzać i rozpuścić. Następnie wszystkie składniki na spód ciasta przekładamy do blendera i blendujemy na małe kawałki. Wykładamy masą spód tortownicy tak aby przykryć równomiernie cały.
- Olej kokosowy na do masy sernika należy delikatnie podgrzać i rozpuścić. Następnie wszystkie składniki na masę (oprócz porzeczki) wrzucamy do blendera. Powstałą 2/3 masy przelewamy na spód ciasto do formy. Pozostawiamy w lodówce na 2-3h. W międzyczasie 1/3 masy pozostawiamy w blenderze i dorzucamy czarną porzeczką. Blendujemy i pozostawiamy.
- W międzyczasie przygotowujemy konfiturę. Połowę porzeczki, syrop i wodę dodajemy do garnka i podgrzewamy ok.8min. Następnie dodajemy drugą połowę i podgrzewamy kolejne 8min. Przekładamy do szklanego słoika i przechowujemy w lodówce.
- Po 2-3h wyciągamy ciasto z lodówki i wylewamy masę porzeczkową na ciasto. Pozostawiamy w lodówce sernik na całą noc. Przechowujemy w lodówce.
- Przed podaniem każdy kawałek sernika polewamy konfiturą z czarnej porzeczki.