Wegański smalczyk z suszoną śliwką (v,gf,lf)

Po prostu najlepszy wegański smalczyk na świecie! Suszona śliwka + chleb na zakwasie + ogórek kiszony = niebo w gębie 🙂 Dosłownie kosmos! Koniecznie musicie wypróbować! Banalnie prosty a smak wyjątkowy!

W Gdyni spróbowałam kiedyś takiego kupnego smalczyku, zainspirowałam się nim i wykombinowałam przepis 🙂 Mam nadzieję, że Wam posmakuję! Dajcie znać!

Składniki

  • 15szt. miękkich suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju kokosowe rafinowanego (koniecznie!) + ok.5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 biała cebula średniej wielkości
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Cebule obieramy i szatkujemy w drobną kosteczkę.
  2. Suszone śliwki (wybieramy takie bardzo miękkie i mięsiste) rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki (najlepiej na pół).
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (3 łyżki), rozcieramy suszony majeranek w dłoniach i wrzucamy, następnie dodajemy cebulę i podsmażamy całość ok.2min.
  4. Następnie wrzucamy suszone śliwki i całość smażymy przez ok.3-4min. aż cebulka będzie lekko zarumieniona. Doprawiamy solą i pieprzem (wedle smaku- cebulka powinna być lekko słona i delikatnie pieprzna).
  5. W osobnym garnku delikatnie rozpuszczamy olej kokosowy (ok.5 łyżek).
  6. Do szklanych słoiczków (2szt.-150ml) przekładamy łyżką śliwki z cebulką. Wlewamy pozostały olej kokosowy z patelni.
  7. Każdy słoik zalewamy rozpuszczonym olejem kokosowym – mniej więcej tak aby był ok.1-2cm powyżej śliwek. Zamykamy słoik i zostawiamy w temp.pokojowej aż olej kokosowy zgęstnieje (mniej więcej całą noc trzeba poczekać).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *