Wegański snickers

Kiedy masz dość ciężkich deserów to czas aby odkryć zdrową i lekką alternatywę …. Przed Wami delikatny wegański snickers z orzechami ziemnymi. Łatwy w przygotowaniu, bez pieczenia, lekko słodki i niezwykle smaczny.

Deser na ok. 6-7 małych szklanek/słoiczków o pojemności ok.250ml.  

Składniki:

Krem jaglany 

  • 200 g kaszy jaglanej 
  • 550ml napoju roślinnego + 250ml napoju 
  • 3-4 duże liście kaffiru 
  • 2 łyżki syropu z agawy/z daktyli (opcjonalnie) 
  • Laska wanilii (opcjonalnie) 

Krem daktylowo-orzechowy 

  • 200g daktyli (suszone albo świeże) 
  • 4 łyżki domowego masła orzechowego* 
  • 100 g zimnej wody 

Dodatkowo:

Orzechy ziemne do posypania (najlepiej prażone i niesolone) 

Sposób przygotowania: 

  1. Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Do uzyskania klarownej wody. 
  2. Dodajemy napój roślinny (550ml) oraz kaffir i gotujemy do miękkości. 
  3. W tym czasie przygotowujemy krem daktylowo-orzechowy: dokładnie myjemy świeże daktyle, wyciągamy pestki i wrzucamy do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować masę. Jeżeli używamy suszonych daktyli to zalewamy je gorącą wodą na 20-30 min przed blendowaniem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz wodę – dokładnie blendujemy na głądką masę. 
  4. Z ugotowanej kaszy jaglanej wyciągamy liście kaffiru i wyrzucamy. Przekładamy kaszę do kielicha blendera i dodajemy (jeśli używamy, bardzo polecam) ziarenka z laski wanilii**, dodatkową ilość napoju roślinnego (250ml) oraz syrop. Blendujemy na gładką i kremową masę (na wysokich obrotach ok.5min). 
  5. W małych słoiczkach/szklankach układamy warstwami: 2 łyżki kremu jaglanego, następnie 1 łyżka kremu daktylowo-orzechowego, posypujemy orzechami ziemnymi i ponownie nakładamy takie same warstwy. Na sam koniec dekorujemy orzechami ziemnymi. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *