
Rozgrzewające danie na obiad czy kolację. Każdemu strogonow kojarzyć się może dobrze albo źle. Niestety ja jestem w tej drugiej grupie i nigdy nie przepadałam za nim gdyż był ciężki i tłusty. Ale do dnia dzisiejszego bo… mam dla Was pyszną warzywną alternatywne którą polubicie! 🙂

Składniki
- 1 kostka naturalnego tofu bio*
- 1 duża cebula biała albo 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 50ml wody
- 500g świeżych pieczarek
- 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła wegańskiego, klarowanego (ghee) albo oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki śmietanki roślinnej np. sojowej
- Sól i pieprz do smaku
- 1 garść natki pietruszki albo szczypiorku (do posypania)
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki suszonej kurkumy (opcjonalnie)
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Podaj danie z brązowym ryżem albo kaszą.
Sposób przygotowania
- Pieczarki moczymy w wodzie z sodą (przeczytaj dlaczego>>) oraz dokładnie myjemy i płuczemy.
- Cebule i czosnek kroimy drobno w kostkę.
- Pieczarki kroimy na 4 części wraz z łodygą (poziom i pion).
- Do wysokiej patelni/garnka wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na małym ogniu.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykrywką całość ok.5min.
- W międzyczasie gotujemy brązowy ryż albo kaszę.
- Następnie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy: jeżeli używasz: imbir, kurkuma, płatki drożdżowe. Całość gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok.10min. Od czasu do czasu mieszamy.
- W międzyczasie kroimy tofu na grube kostki i na patelni obsmażamy na oliwie bądź maśle z każdej strony. Przekładamy do oddzielnego naczynia. Możesz też upiec tofu w piekarniku.
- Dodajemy do sosu śmietankę roślinną i mieszamy.
- Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło posypane świeżą natką pietruszki bądź szczypiorkiem, z dodatkiem (albo bez) obsmażonego/upieczonego tofu. Z dodatkiem ryżu bądź kaszy.
*Danie możesz podać bez tofu.