Wegański strogonow z tofu i pieczarkami (v,gf,lf)

Rozgrzewające danie na obiad czy kolację. Każdemu strogonow kojarzyć się może dobrze albo źle. Niestety ja jestem w tej drugiej grupie i nigdy nie przepadałam za nim gdyż był ciężki i tłusty. Ale do dnia dzisiejszego bo… mam dla Was pyszną warzywną alternatywne którą polubicie! 🙂

Składniki 

  • 1 kostka naturalnego tofu bio* 
  • 1 duża cebula biała albo 2 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50ml wody
  • 500g świeżych pieczarek 
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki masła wegańskiego, klarowanego (ghee) albo oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżki śmietanki roślinnej np. sojowej 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 1 garść natki pietruszki albo szczypiorku (do posypania)
  • ¼ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie) 
  • ¼ łyżeczki suszonej kurkumy (opcjonalnie) 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 

Podaj danie z brązowym ryżem albo kaszą. 

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki moczymy w wodzie z sodą (przeczytaj dlaczego>>) oraz dokładnie myjemy i płuczemy.
  2. Cebule i czosnek kroimy drobno w kostkę. 
  3. Pieczarki kroimy na 4 części wraz z łodygą (poziom i pion).  
  4. Do wysokiej patelni/garnka wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na małym ogniu. 
  5. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykrywką całość ok.5min. 
  6. W międzyczasie gotujemy brązowy ryż albo kaszę. 
  7. Następnie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy: jeżeli używasz: imbir, kurkuma, płatki drożdżowe. Całość gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok.10min. Od czasu do czasu mieszamy. 
  8. W międzyczasie kroimy tofu na grube kostki i na patelni obsmażamy na oliwie bądź maśle z każdej strony. Przekładamy do oddzielnego naczynia. Możesz też upiec tofu w piekarniku.
  9. Dodajemy do sosu śmietankę roślinną i mieszamy. 
  10. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  11. Podajemy na ciepło posypane świeżą natką pietruszki bądź szczypiorkiem, z dodatkiem (albo bez) obsmażonego/upieczonego tofu. Z dodatkiem ryżu bądź kaszy. 

*Danie możesz podać bez tofu. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *