Wegański waniliowy serek (v,gf,lf)

Przepyszne bezglutenowe naleśniki z wegańskim waniliowy serek który możesz wykorzystać jako dodatek również do gofrów. Idealny zamiennik wszystkich śmietankowych serków (na bazie mleka). Koniecznie wypróbujcie!

Zrób pyszne naleśniki bezglutenowe >> z domową konfiturą 🙂

Ja wracam do mojej ukochanej konfitury z rabarbaru >> albo z czarnej porzeczki (poniżej przepis).

Składniki

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej wybierz z cukrem trzcinowym)
  • ok.60-80ml napoju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Cytrynę należy najpierw wymoczyć w 1 łyżce sody i zimnej wody. A następnie sparzyć gorącą wodą.
  2. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki serek. W razie potrzeby dodajemy więcej napoju tak aby był delikatnie płynny.
  3. Serek przechowujemy w szklanym słoiku, w lodówce max.2 dni.

Domowa konfitura z czarnej porzeczki:

Do garnka wrzucamy ½ opakowania mrożonej czarnej porzeczki, cukier oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok.8min. Następnie dodajemy drugie pół paczki porzeczek i gotujemy kolejne 5min. Sprawdzamy smak – dosładzamy jeżeli konfitura jest dla Ciebie za mało słodka. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika. Przechowujemy w lodówce max.2 tyg. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *