Przepyszne bezglutenowe naleśniki z wegańskim waniliowy serek który możesz wykorzystać jako dodatek również do gofrów. Idealny zamiennik wszystkich śmietankowych serków (na bazie mleka). Koniecznie wypróbujcie!
Zrób pyszne naleśniki bezglutenowe >> z domową konfiturą 🙂
Ja wracam do mojej ukochanej konfitury z rabarbaru >> albo z czarnej porzeczki (poniżej przepis).
Składniki
- 1 kostka naturalnego tofu
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej wybierz z cukrem trzcinowym)
- ok.60-80ml napoju roślinnego
Sposób przygotowania
- Cytrynę należy najpierw wymoczyć w 1 łyżce sody i zimnej wody. A następnie sparzyć gorącą wodą.
- W blenderze umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki serek. W razie potrzeby dodajemy więcej napoju tak aby był delikatnie płynny.
- Serek przechowujemy w szklanym słoiku, w lodówce max.2 dni.
Domowa konfitura z czarnej porzeczki:
Do garnka wrzucamy ½ opakowania mrożonej czarnej porzeczki, cukier oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok.8min. Następnie dodajemy drugie pół paczki porzeczek i gotujemy kolejne 5min. Sprawdzamy smak – dosładzamy jeżeli konfitura jest dla Ciebie za mało słodka. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika. Przechowujemy w lodówce max.2 tyg.
Dodaj komentarz