Wegański żurek z chrzanowym puree

Aromatyczny i gęsty żurek na domowym zakwasie. Miłośnicy tej zupy z pewnością zakochają się w jej smaku. Żurek podany z kiełbaską sojową oraz chrzanowym puree jest obłędnie pyszny nawet dla wielbicieli mięsa. Koniecznie spróbuj 🙂

Składniki:

  • ok. 750- 1 l domowego zakwasu na żurek>> 
  • 1,5-2 l wywaru warzywnego* 
  • 4 kiełbaski białe sojowe 
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • Garść świeżego koperku/kiełków (do posypania)

Chrzanowe puree z ziemniaka:

  • 5-8 ziemniaków średniej wielkości 
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka masła (masło ghee) 
  • Sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wywar warzywny należy podgrzać na małym ogniu. 
  2. Dodajemy zakwas na żurek>>, suszony majeranek i mieszamy. 
  3. Gotujemy przez ok. 15 min na małym ogniu. Jeżeli żurek jest zbyt gęsty dodajemy więcej wywaru.  
  4. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie widelcem albo praską do ziemniaków ugniatamy puree. Dodajemy tarty chrzan oraz masło. Doprawiamy do smaku. 
  5. Następnie dodajemy kiełbaski sojowe (w całości) do żurku i gotujemy ok. 5min. 
  6. Wegański żurek spożywamy na ciepło z dodatkiem puree oraz pokrojoną kiełbaską sojową. Posypujemy świeżym koperkiem albo kiełkami. 

*Możesz przygotować zamiast wywaru warzywnego – ciepłą wodę z dodatkiem domowego koncentratu warzywnego>>

Oczywiście możesz dodać ugotowane jajko do wegańskiego wywaru. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *