Aromatyczny i gęsty żurek na domowym zakwasie. Miłośnicy tej zupy z pewnością zakochają się w jej smaku. Żurek podany z kiełbaską sojową oraz chrzanowym puree jest obłędnie pyszny nawet dla wielbicieli mięsa. Koniecznie spróbuj 🙂
Składniki:
- ok. 750- 1 l domowego zakwasu na żurek>>
- 1,5-2 l wywaru warzywnego*
- 4 kiełbaski białe sojowe
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- Garść świeżego koperku/kiełków (do posypania)
Chrzanowe puree z ziemniaka:
- 5-8 ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka masła (masło ghee)
- Sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wywar warzywny należy podgrzać na małym ogniu.
- Dodajemy zakwas na żurek>>, suszony majeranek i mieszamy.
- Gotujemy przez ok. 15 min na małym ogniu. Jeżeli żurek jest zbyt gęsty dodajemy więcej wywaru.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie widelcem albo praską do ziemniaków ugniatamy puree. Dodajemy tarty chrzan oraz masło. Doprawiamy do smaku.
- Następnie dodajemy kiełbaski sojowe (w całości) do żurku i gotujemy ok. 5min.
- Wegański żurek spożywamy na ciepło z dodatkiem puree oraz pokrojoną kiełbaską sojową. Posypujemy świeżym koperkiem albo kiełkami.
*Możesz przygotować zamiast wywaru warzywnego – ciepłą wodę z dodatkiem domowego koncentratu warzywnego>>.
Oczywiście możesz dodać ugotowane jajko do wegańskiego wywaru.